De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft vandaag in een reeks kritische vragen om opheldering gevraagd over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Parkstad Limburg. Dit naar aanleiding van de recente bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het sluiten van de operatiekamers bij Atrium MC te Heerlen en Brunssum.

“Ik kan me voorstellen dat patiënten zich ongerust maken en opheldering willen over de risico’s die ze lopen”, zegt Jolande Sap, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Zij maakt zich bovendien zorgen over het stagneren van de noodzakelijke nieuwbouw.

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de sluiting van operatiekamers van Atrium MC te Heerlen

  1. Bent u bekend met de sluiting van de operatiekamers van Atrium Medisch Centrum in Heerlen en Brunssum?
  2. Bent u op de hoogte van de bevindingen van de IGZ met betrekking tot het onaangekondigde bezoek aan het operatiekamercomplex van Atrium MC te Heerlen? Deelt u de mening van GroenLinks dat deze bevindingen zorgelijk zijn?
  3. Deelt u de mening van Atrium MC dat patiënten op de bestaande OK's nog geen risico hebben gelopen? Zo nee, welke risico's hebben patiënten gelopen door de gebreken die door de IGZ geconstateerd zijn en in welke periode hebben deze risico's dan plaatsgevonden?
  4. Deelt u de stelling van Atrium MC dat door de kredietcrisis en de gewijzigde financieringssystemen deze zorgverlener al circa 1,5 jaar lang niet de financiering rond krijgt voor een nieuw Behandelgebouw? Zo ja, welke maatregelen bent u bereid te nemen om deze situatie zo spoedig mogelijk op te lossen? Zo nee, waarom niet?
  5. Op welke gedane beloften in verband met het vlottrekken van de bouw spreekt Atrium MC  u in het persbericht aan? Bent u deze beloften reeds nagekomen? Zo nee, wanneer en hoe gaat u deze beloften nakomen?
  6. Klopt het dat er komende woensdag, 17 februari aanstaande, een spoedoverleg plaatsvindt tussen uw ministerie en Atrium MC? Zo ja, kunt u ons na afloop informeren over de inhoud van dit gesprek en de conclusies en gemaakte afspraken?
  7. Bent u het met GroenLinks eens dat een volwaardige en kwalitatief hoogstaande ziekenhuiszorg gewaarborgd moet zijn voor de regio Parkstad Limburg, de meest verstedelijkte regio van Nederland op de Randstad na met ruim 250.000 inwoners? Zo ja, welke acties bent u bereid daarvoor te ondernemen? Zo nee, waarom niet?
  8. Kunt u een overzicht geven van alle ziekenhuislocaties waar zich vanwege verouderde huisvesting risico’s voordoen voor de kwaliteit van de zorg? Bij welke van deze locaties loopt de realisatie van nieuwbouw vertraging op vanwege problemen met het verkrijgen van de benodigde financiering? Welke acties gaat u ondernemen om deze problemen op te lossen?