De verschillende oordelen over Gerrit Zalm als financieel directeur bij de DSB zijn hoogst opmerkelijk en niet aanvaardbaar. De DSB-onderzoekers en toezichthouders moeten in de Tweede Kamer gehoord worden. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik over het onderzoek dat de Tweede Kamer vandaag heeft gekregen. Volgens GroenLinks moet het verschil opgehelderd worden tussen het oordeel van de Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Volgens Vendrik staat de vraag of Zalm voldoende deskundig en betrouwbaar is geweest nog steeds overeind. “DNB zegt dat Zalm zijn best heeft gedaan binnen de beperkte ruimte die hij had, maar volgens de AFM is er zoveel misgegaan bij de DSB dat Zalm als huidige baas van ABN/AMRO moet worden ontslagen. Professor Scheltema heeft de onderzoeken van DNB en AFM marginaal getoetst en volgt het vooral het oordeel van DNB. Dit moet opgehelderd worden, anders is een gefundeerd oordeel niet mogelijk.”

GroenLinks wil nadere uitleg van professor Scheltema en de beide toezichthouders. Ook zouden de onderliggende rapporten van AFM en DNB zo snel mogelijk openbaar moeten worden gemaakt.

Naast het opmerkelijke verschil in beoordeling, zijn er volgens Vendrik meer ongerijmdheden. Enerzijds verklaart DNB dat Zalm veel heeft gedaan om DSB op het goede spoor te krijgen. Anderzijds is de AFM van mening dat Zalm in gebreke is gebleven. Ook valt te lezen dat DNB de benoeming van een stille curator heeft uitgesteld vanwege de benoeming van Zalm tot CFO, terwijl elders wordt vastgesteld dat Zalm te weinig bevoegdheden had om werkelijk een verschil te kunnen maken omdat Scheringa alle touwtjes in handen had. Duidelijk lijkt wel dat DNB aan DSB nooit een bankvergunning had mogen geven, omdat Scheringa eigenaar en bestuurder was. DNB heeft daarmee een onwerkbare situatie geaccepteerd.

GroenLinks blijft van mening dat Zalm een verkeerde taxatie heeft gemaakt om voor DSB te gaan werken, omdat hij met zijn statuur aan DSB de status van betrouwbare bank heeft gegeven. Ten onrechte, zo is gebleken. Tot slot is GroenLinks het absoluut niet eens met minister De Jager dat er nu voldoende duidelijkheid is.