Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) dienen samen een initiatiefwetsvoorstel in om de Winkeltijdenwet te verruimen. Volgens de indieners is het niet aan Den Haag om te bepalen wat de eisen zijn om op zondag open te mogen.

"Gemeenten kunnen die afweging het beste zelf maken. Daar hebben we nou gemeenteraadsverkiezingen voor," aldus Van der Ham. Van Gent vult aan: “Een gemeente als Staphorst kan er dan voor kiezen om de winkels te sluiten op zondag en een gemeente als Amsterdam kan van iedere zondag een koopzondag maken, zonder aan symbolische toerisme-eisen te hoeven voldoen zoals nu het geval is."

Werkgelegenheid
Onlangs kwam met kabinet Balkenende met een aanscherping van de Winkeltijdenwet, dat de ruimte voor gemeenten juist inperkte. Maar nu het kabinet is gevallen lijkt het onwaarschijnlijk dat de plannen van demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) er door komen. De indieners stellen dat gemeenten vrij moeten zijn hierover te beslissen. Daarnaast kan openstelling belangrijk zijn voor de lokale economie. Van der Ham: "Denk aan de grensgemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg, maar ook Bataviastad in Lelystad. Hier zijn ze afhankelijk van dagjes uit, ook van buitenlandse toeristen. Dat levert banen op."

Moderne samenleving
“De samenleving van is nu niet meer dezelfde als die van vijftig jaar geleden. Werkenden die nu  vooral zijn aangewezen op hun vrije zaterdag, moeten ook kunnen kiezen om op zondag naar de winkel te gaan. Dat bespaart een hoop stress en timemanagement", aldus Van Gent. Vorig jaar diende Van Gent al een amendement in die de gemeentelijke vrijheid zou regelen.

Steun
MKB-Nederland, VNO-NCW en Detailhandel Nederland hebben inmiddels laten weten het initiatiefwetsvoorstel te steunen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waren al eerder voorstander van het idee om gemeenten meer vrijheid te geven in het aantal koopzondagen.