Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid een resolutie aangenomen die eist dat de onderhandelingen over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) uit de achterkamertjes worden gehaald. De Europese Commissie onderhandelt namens de Europese Unie over het ACTA-verdrag, maar heeft nog steeds geen onderhandelingsdocumenten aan het Europees Parlement voorgelegd. Dat is een schending van het Verdrag van Lissabon.

"We hebben afgedwongen dat de onderhandelingen transparant gevoerd moeten worden", aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Maar nog belangrijker: de Groenen hebben met de sociaaldemocraten bedongen dat het verdrag alleen nog maar mag gaan over het tegengaan van het namaken van merknamen en made in-labels, niet over auteursrechten en octrooien. Het verdrag moet terug naar waar het in eerste instantie voor bedoeld was."

Hierdoor kunnen internetgebruikers niet beperkt worden in bijvoorbeeld het embedden van filmpjes van YouTube. Ook mag ACTA niet voorschrijven dat het internetverkeer gefilterd wordt. Sargentini is verheugd over deze overwinning voor de internetvrijheid.

Het Europees Parlement laat binnen één maand tot twee keer toe zien dat zij de privacy van de Europeanen serieus neemt. Enkele weken terug floot zij de Commissie ook bij het SWIFT-verdrag over de doorgifte van bankgegevens aan de Verenigde Staten.

Sargentini: "Ook bij SWIFT werd in geheimzinnigheid onderhandeld over belangrijke burgerrechten, maar het Parlement accepteert dit niet langer. Bij ACTA zien we wederom dat het Europees Parlement zijn nieuwe rol serieus oppakt en zich niet buiten spel laat zetten."

Lees ook: