GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden dat het Europees Parlement vorige week heeft opgeroepen om de aanbevelingen uit het VN-rapport over de Gazaoorlog over te nemen. In het rapport staat onder andere dat Israël en Hamas zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Daarnaast wil het Europarlement dat de blokkade van de Gazastrook onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt opgeheven.

Samen met de sociaaldemocraten, liberalen en linkse partijen hebben de groenen in het Europarlement een meerderheid weten te krijgen voor ondersteuning van het VN-rapport.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: "Het is hoog tijd dat de EU zich publiekelijk uitspreekt over de schendingen van het internationaal recht en toeziet op de verantwoording daarover. Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton en de lidstaten moeten komen met een eenduidige erkenning van de conclusies van het rapport. Tot nu toe hebben de lidstaten, waaronder Nederland, zich veel te afzijdig gehouden."

Sargentini is verheugd dat de eis om de blokkade van Gaza onmiddellijk te beëindigen gesteund wordt door een meerderheid van het parlement. Het openstellen van de grensposten in Gaza is de enige manier om een einde te maken aan de humanitaire crisis in Gaza.

Verder vraagt het parlement de Israëlische en Palestijnse autoriteiten om geen beperkende maatregels op te leggen aan ontwikkelingsorganisaties. Maatschappelijke organisaties die hebben meegewerkt aan het onderzoek van de VN en nu vervolgonderzoeken doen in Israël en Palestina worden onder druk gezet door de autoriteiten en in hun werk gedwarsboomd.