“Het is nu tijd om de echte keuzes voor de toekomst te maken”. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema over de brede heroverwegingen die vandaag zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Veel hervormingen kunnen groen en sociaal. Het verheugt ons dat veel voorstellen uit ons verkiezingsprogramma in de heroverwegingen zijn terug te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vergroening van de economie, het activerende arbeidsmarktbeleid en onze voorstellen voor de hypotheekrenteaftrek. Wij delen de conclusie van de ambtenaren dat er geen enkel argument is om de hypotheekrenteaftrek te handhaven.

Maar veel voorstellen leiden tot onaanvaardbare maatschappelijke tegenstellingen. Van het drastisch verhogen van het eigen risico en de eigen bijdrage voor de huisarts, worden de meest kwetsbare mensen de dupe. Het verlagen van het minimumloon en de uitkeringen met 10% leidt tot armoede. Bezuinigen op de kinderopvang jaagt vrouwen van de arbeidsmarkt. Halsema: “Met het oog op de vergrijzing is dat niet toekomstbestendig. Alleen al in de zorg hebben we 470.000 extra mensen nodig. Met dit soort voorstellen wordt de solidariteit in de samenleving ondermijnd, terwijl we die juist de komende jaren zo hard nodig hebben."

Welzijn
Hier wreekt zich het feit dat het kabinet van PvdA, CDA en ChristenUnie geen politieke sturing heeft gegeven aan de rekenexercities. De enige opdracht was om tot een bezuiniging van 20% op de uitgaven te komen. Het is daarom niet gek dat de ambtenaren zelf waarschuwen dat bepaalde bezuinigingen ten koste gaan van het welzijn van mensen of de kwaliteit van de dienstverlening. “Als je koel en koud de rekenmachine hanteert, kan dat maatschappelijk desastreus uitpakken”, zegt Halsema.

Onderwijs
De ambtenaren hebben ook braaf uitgerekend hoe ruim 4 miljard op onderwijs bezuinigd kan worden. Bijvoorbeeld door de duur van het onderwijs te beperken of kwetsbare leerlingen minder aandacht te geven. De conclusie is dan wel dat de kwaliteit van het onderwijs de komende jaren achteruit gaat. Minder geld, dan ook minder onderwijs. "Wij hebben altijd gezegd dat het werk van deze werkgroep zonde van de tijd is. Bezuinigen op onderwijs is onaanvaardbaar. Het is korte termijn politiek die de rekening bij de jongere generaties legt. Om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen zijn juist extra investeringen noodzakelijk", aldus Halsema.

Het is essentieel dat een volgend kabinet Nederland niet alleen financieel gezond maakt, maar ook alle hervormingen gebruikt om Nederland groener, socialer en economisch sterker te maken. Dat zijn we verplicht aan de toekomstige generaties.