De Europese Commissie heeft gisteren toegezegd met een voorstel te komen voor visumliberalisatie voor Bosnië-Herzegovina en Albanië. De Balkanlanden Servië en Montenegro kregen vorig jaar al vrije toegang tot de EU, terwijl Bosnië-Herzegovina en Albanië in de wachtkamer werden gezet. Een oneerlijke beslissing, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, gezien de kleine achterstand die zij hadden en de grote ongelijkheden die dit heeft opgeleverd.

Sargentini: "Deze ongelijkheid doet zich nu vooral voor tussen de etnische groepen in Bosnië. Daar hebben de Servische Bosniërs vrijwel allemaal een Servisch paspoort, waarmee ze vrij kunnen reizen. Maar Bosnische moslims moeten wel een visum aanvragen; het is de hoogste tijd dat zij eindelijk dezelfde toegang tot de EU krijgen als de Serviërs in hun land."

Bosnië-Herzegovina en Albanië hebben volgens het evaluatierapport van de Europese Commissie gigantische vooruitgang geboekt in het voldoen aan de criteria die de EU stelt. Ondanks dat er nog een paar kleine laatste aanpassingen nodig zijn, is het belangrijk dat er vast wordt gehouden aan de planning die er nu ligt. De Commissie heeft laten weten nog voor de zomer met een voorstel te komen.

"Tegen de tijd dat de EU-lidstaten een beslissing nemen, zullen de laatste obstakels al opgelost zijn. Wij roepen hen dan ook om goedkeuring te geven aan het afschaffen van de visumplicht, zodat er niet nog meer tijd verloren gaat voordat Albanië en Bosnië vrije toegang tot de EU krijgen. De uitwisseling van studenten en handelscontacten zijn cruciaal voor de economische en democratische ontwikkeling van de westelijke Balkan. Het opheffen van de visumplicht zal een positieve impact hebben op de levensstandaard van de burgers en een belangrijke stap zijn voor de hervormingen die nodig zijn voor EU-lidmaatschap", aldus Sargentini.