Vandaag stemde het Europees Parlement in met een richtlijn die gelijke behandeling van zelfstandige mannen en vrouwen en hun partners in Europa moet garanderen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is blij met de richtlijn die onder meer in zwangerschapsverlof voorziet.

Cornelissen: “Ook als je als zelfstandige of als partner van een zelfstandige werkzaam bent, mag je geen nadelen ondervinden van het feit dat je zwanger wordt. De gezondheid van zwangere vrouwen komt in gevaar als zij te lang doorwerken om hun eigen zaak draaiende te houden. Met de verlofregeling wordt het inkomensgat ten gevolge van de zwangerschap bij zelfstandig ondernemers afgedekt. Bovendien kan deze uitkering worden aangewend om voor vervanging te zorgen. Daarnaast is een fatsoenlijke verlofregeling noodzakelijk om gelijke behandeling van vrouwen en mannen te garanderen.”

De richtlijn voorziet momenteel slechts in een minimaal zwangerschapsverlof van 14 weken. In Nederland bestaat sinds 2008 al een uitkering gedurende 16 weken voor zelfstandigen rondom de bevalling, maar in enkele andere Europese landen ontbreekt een dergelijke verlofregeling. Het Europees Parlement werkt tegelijkertijd aan een verlenging van de algemene richtlijn zwangerschapsverlof. Als hierin de periode wordt verlengd tot minimaal 20 weken, waarvoor Cornelissen zich inzet, gaat dit ook voor zelfstandigen en hun partners gelden. Zelfstandigen zijn onder de richtlijn overigens niet verplicht om zich te verzekeren.

Met de goedkeuring van de richtlijn wordt ook een belangrijke stap gezet in de anti-discriminatiewetgeving voor zelfstandigen. “In de richtlijn is het recht op toegang tot sociale zekerheid van partners op ten minste hetzelfde niveau als de ondernemer zelf opgenomen. Als zelfstandige vrouwen of partners van zelfstandigen geen gelijke behandeling krijgen, kunnen ze bovendien voortaan hun gelijk halen bij een rechter. Het Europees Parlement boekt hiermee vooruitgang in de weg naar een Europa zonder discriminatie.”, aldus Cornelissen