Vandaag stemde een meerderheid van het Europees Parlement voor het rapport van de Groene fractie met voorstellen voor een coherent ontwikkelingsbeleid. Zo heeft het parlement onder andere uitgesproken dat sociale en duurzaamheidsstandaarden bindend opgenomen worden in handelsverdragen. Ook moet een einde gemaakt worden aan exportsubsidies die een negatieve impact hebben op ontwikkelingslanden

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is verheugd over de uitkomst: “De Europese Commissie handelt niet coherent. Onlangs zijn nog exportsubsidies toegestaan op melkproducten. Daardoor moeten grote hoeveelheden melkpoeder in ontwikkelingslanden gedumpt worden. Dat gaat direct ten koste van de boeren in ontwikkelingslanden. En zo is ook een Europese kip op de markt in Mali goedkoper dan een Malinese kip. Op die manier halen we de Millenniumdoelen nooit. Het is daarom goed dat het Europees Parlement laat zien dat internationale solidariteit ook tijdens een zware economische crisis blijft tellen.”

Dit signaal is ook belangrijk in het debat over de nieuw te vormen European External Action Service van Hoge Vertegenwoordiger van buitenlandse zaken Catherine Ashton. Het parlement zet duurzame armoedebestrijding, zoals benoemd in Artikel 208 van het Verdrag van Lissabon, voorop in het Europese buitenlandbeleid.

Sargentini: “Hulp helpt niet als we ondertussen ontwikkelingslanden het vel over de neus halen.
Het Europees Parlement roept de Europese Commissie en de lidstaten op tot een handelsbeleid te komen dat gericht is op ontwikkeling. Wij zullen met deze resolutie in de hand de Europese handel, de visserij, het landbouwbeleid en de vorming van de nieuwe diplomatieke dienst beoordelen.”