De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over een initiatiefwet van GroenLinks die de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland moet tegenhouden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik, indiener van de wet, stelt voor om de belasting op het gebruik van steenkool flink te verhogen, zodat het voor energiebedrijven onrendabel wordt om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

De definitieve stemming over de initiatiefwet zal pas na de verkiezingen plaatsvinden.

Vendrik: “Energiebedrijven hebben plannen om vier nieuwe kolencentrales in Nederland te bouwen. Samen zouden die evenveel CO2 uitstoten als alle auto’s in Nederland bij elkaar. Deze energiebedrijven hoeven nu geen belasting te betalen over de kolen die ze gebruiken in de centrale. Met die vrijstelling op de kolenbelasting geeft het demissionaire kabinet een verkapte subsidie aan vervuilers. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. De vervuiler moet juist betalen. Vandaar dat we deze initiatiefwet hebben ingediend.”

Kolencentrales werken groene energie tegen

De bouw van nieuwe kolencentrales leidt niet alleen tot een enorme toename van de CO2-uitstoot. Ze werken ook duurzame energieproductie tegen. Door de nieuwe centrales ontstaat een overproductie aan grijze stroom, waardoor groene stroom van de markt wordt gedrukt. De initiatiefwet van GroenLinks geeft energiebedrijven de zekerheid dat CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten. Daarmee wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

Kabinet heeft kansen laten lopen

Eind april publiceerden het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland hun evaluatie van de klimaat- en energieplannen van dit demissionaire kabinet. Opnieuw bleek dat de kabinetten Balkenende kans na kans hebben laten lopen om de economie te vergroenen. Dat moet en kán anders. Met deze initiatiefwet zet GroenLinks een belangrijke stap in het vergroenen van de economie. De wet maakt een goede kans op een meerderheid.

“Ik reken op de steun van D66, PvdD, PvdA, SP en CU. Daarmee zetten we de eerste stap naar een groene economie. Dit is het moment om echt werk te maken van een duurzame energievoorziening. Nee tegen kolencentrales, ja tegen een schone toekomst”, aldus Kees Vendrik.

Lees meer over groene energie