Volgende week vergadert de Zuid-Afrika delegatie van het Europees Parlement in Kaapstad, Zuid-Afrika. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini - vicevoorzitter van de interparlementaire delegatie met Zuid-Afrika - bezoekt aansluitend Khayelitsha één van Zuid-Afrika´s grootste en armste townships.

De Zuid-Afrikaanse en Europese parlementsleden bespreken onder meer de handelsrelatie tussen de EU en Zuidelijk Afrika. Een ander punt op de agenda zijn de kosten en baten van het WK voetbal; hoe kan Zuid-Afrika economisch profiteren van het WK en niet blijven zitten met een enorme schuld?

Verder spreekt de delegatie met de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen en aartsbisschop Desmond Tutu over de huidige politieke situatie in Zuid-Afrika. Aansluitend aan de interparlementaire vergadering bezoekt Sargentini een aantal projecten in de township Khayelitsha. Onder meer het ´Football for Hope Centre´ dat voetbaltrainingen en -toernooien voor lokale jongeren combineert met voorlichting over HIV en Aids.

Sargentini werkte acht jaar voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en bezoekt Zuid-Afrika en de regio zeer frequent. In december nog was ze in Angola en Botswana. Ze schrijft daar regelmatig over in haar blogs.