Het programma NOVA heeft achterhaald dat twee burgemeesters, een minister en een generaal de kosten van hun afscheid niet onder de 100.000 euro hielden. VVD-burgemeester Ivo Opstelten spande de kroon met een afscheidsfeest van 200.000 euro. GroenLinks wil dat de minister van Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk actie onderneemt tegen de hoge bedragen die overheidsinstellingen uitgeven aan afscheidsrecepties. Ineke van Gent stelt Kamervragen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent:

“Het is te gek voor woorden dat in tijden van economische crisis en gedwongen ontslagen bestuurders en topambtenaren de kosten van feestjes niet binnen de perken houden.”

GroenLinks wil dat er snel helderheid komt in de maximaal te besteden bedragen voor afscheidsrecepties. Daarom moet minister Hirsch Ballin proportionele richtlijnen ontwerpen voor overheidsinstellingen, waarin rekening gehouden wordt met representativiteit en duur van het dienstverband. Maar alles in het redelijke. Van Gent stelt:

“Een gezellig borreltje is tot daar aan toe, maar brassen is onbespreekbaar.”

Meer informatie:

Kamervragen

Schriftelijke vragen  aan de minister van Binnenlandse Zaken over de kosten van feesten en recepties van publieke en semi-publieke instellingen:

  • 1. Heeft u kennis genomen van de NOVA-uitzending van 28 mei 2010 over de kosten van afscheidsrecepties? Zo ja, kloppen de in deze uitzending aangegeven bedragen?
  • 2. Kunt u ten aanzien van de top vijf van de lijst precies aangeven waaraan de door NOVA vermeldde bedragen zijn uitgegeven?
  • 3. Bent u met mij van mening dat de kosten van veel afscheidsrecepties disproportioneel te noemen zijn?
  • 4. Welke regels gelden er voor feesten en afscheidsrecepties voor de publieke en semi-publieke overheid? Klopt het dat het ontbreekt aan uniforme richtlijnen voor deze overheidsorganen?
  • 5. Bent u bereid op korte termijn maatregelen te nemen om disproportionele kosten voor afscheidsrecepties te voorkomen en om voor alle overheidsorganen door richtlijnen duidelijkheid te creëren over de maximaal aan feesten en recepties te besteden bedragen? Zo ja, kunt u aangeven wat u voor ogen staat? Zo nee, waarom niet?