Vandaag stemde de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Helaas koos de meerderheid van de commissie voor een repressieve aanpak, die ten koste gaat van de grondrechten van internetgebruikers. GroenLinks is vooral teleurgesteld over de opstelling van de liberale fractie.

Het standpunt van de parlementscommissie, voorbereid door de Franse centrumrechtse rapporteur Marielle Gallo, gooit het niet-commercieel delen van muziek- en filmbestanden op één hoop met grootschalige namaak. Het rapport roept de Europese Commissie bovendien op met een nieuw voorstel te komen voor strafrechtelijke maatregelen tegen inbreuken op auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Een eerder voorstel van de Europese Commissie om straffen Europawijd te harmoniseren, uit 2006, heeft het nooit gehaald.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, hekelt de opstelling van haar collega’s in de commissie Juridische Zaken: “De meesten van hen stellen zich op als verlengstuk van het minst vernieuwende deel van de entertainmentindustrie. Daardoor dreigen jongeren die een liedje van elkaar overnemen op hun iPod in dezelfde mate gecriminaliseerd te worden als professionele vervalsers die consumenten opzadelen met nagemaakte Gucci-tasjes.”

“Ook het vrije internet wordt bedreigd door deze benadering”, stelt Sargentini. “Het rapport stelt weliswaar dat het ontbreekt aan betrouwbare cijfers over de gevolgen van file-sharing voor de entertainmentindustrie, dat deze sector heeft nagelaten een breed legaal online aanbod te ontwikkelen en dat elke aanpak de grondrechten moet respecteren, maar spreekt zich toch uit voor meer repressie. De commissie neemt geen stelling tegen draconische nationale maatregelen als het afsluiten van internetters of het filteren van al het internetverkeer. Daardoor staan de vrije toegang tot informatie en de privacy van internetters op het spel.”

“Het Gallo-rapport moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het voltallige Europarlement”, constateert Sargentini. "Mogelijk wordt die stemming nog deze maand gehouden. Ik doe een beroep op de Nederlandse vertegenwoordigers in de liberale fractie, D66 en VVD, om hun fractiegenoten - inclusief VVD-er Toine Manders - vóór die tijd op andere gedachten te brengen. Dan is er nog een kans om het rapport in zijn huidige vorm tegen te houden.”