Het Europees Parlement heeft vandaag besloten dat ook zelfstandige vrachtwagenchauffeurs zich aan maximum werktijden moeten houden. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is blij met dit besluit:

"Oververmoeide zelfstandige vrachtwagenchauffeurs zijn net zo goed een gevaar op de weg als chauffeurs in loondienst. In principe moeten zelfstandigen vrij zijn om hun werktijden te bepalen, maar in dit specifieke geval kunnen ze daarmee andere weggebruikers in levensgevaar brengen".

Tegenstanders beweren dat voorschriften over rij- en rusttijden oververmoeidheid al voorkomen. Maar tot nu toe mochten zelfstandige chauffeurs onbeperkt andere werkzaamheden zoals laden, lossen en schoonmaken buiten de rij- en rusttijden verrichten. Marije Cornelissen wijst erop dat dit leidt tot schijnzelfstandigheid:

"Transportondernemingen maken misbruik van de lange werkweken die zelfstandigen kunnen maken door ze exclusief voor hen te laten werken zonder ze op de loonlijst te zetten. Dit verstoort de concurrentie met werknemers in loondienst, is schadelijk voor de sociale rechten van chauffeurs en leidt tot onveilige situaties op de weg", aldus Cornelissen.