Gisteren waren er twee Birmese radioverslaggevers van de Democratic Voice of Birma (DVB) op bezoek bij GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini in het Europees Parlement. Zij spraken met elkaar over persvrijheid, democratie en de aanstaande verkiezingen in Birma, die dit najaar voor het eerst in twintig jaar plaatsvinden.

Sargentini: "De kans op eerlijke verkiezingen is echter erg klein. Het lijkt er sterk op dat dit slechts schijnverkiezingen zijn van de militaire junta die als sinds 1962 een dictatoriaal bewind voert in Birma."

De DVB-verslaggevers Nay Thwin en Naw Noreen gebruiken schuilnamen om hun werk als undercoverjournalisten in Birma niet in gevaar te brengen. Zij volgen met gevaar voor eigen leven de politieke ontwikkelingen op de voet. Het Birmaanse regime laat namelijk geen enkele kritiek toe en journalisten die ongecensureerde informatie willen verspreiden, worden hard aangepakt. Zo zijn veel collega-journalisten van Thwin en Noreen al in de gevangenis beland of moesten voor langere tijd onderduiken.

De uitzendingen van de DVB zijn voor de Birmese bevolking vrijwel de enige bron van onafhankelijk nieuws. De meeste programma’s worden net over de grens in Thailand gemaakt, waar de autoriteiten een oogje dichtknijpen voor de illegale activiteiten zolang die niet al te openlijk gebeuren. Vervolgens wordt het materiaal naar Noorwegen gestuurd, waar het via de satelliet de miljoenen luisteraars en kijkers in Birma bereikt.

“Deze journalisten doen hun werk met gevaar voor eigen leven, daar heb ik diep respect voor. In Birma worden mensenrechten ernstig geschonden; de vrijheid van meningsuiting is ver te zoeken en persvrijheid bestaat er niet. Een schrijnende situatie die meer aandacht verdient. Het is van groot belang dat Europa haar steun verleent aan de democratische beweging in Birma door druk uit te oefenen op het militaire regime om de mensenrechten en democratie te respecteren”, aldus Sargentini.

Beluister ook de uitzending van Bureau Buitenland VPRO, waarin Nay Thwin gevolgd wordt tijdens zijn werkzaamheden in Birma.

Bekijk ook de documentaire Birma VJ: Reporting From a Closed Country, winnaar van de Movies That Matter Human Rights Award 2008.