Donderdag behandelde de Tweede Kamer de anti-kraakwet, een wet die van kraken een misdrijf maakt. Linda Voortman (GroenLinks-woordvoerder Volkshuisvesting) betoogde in haar eerste speech in de Kamer dat de anti-kraakwet zinloze wetgeving is omdat die geen oplossing biedt voor de aanpak van het echte probleem: leegstand.

De nieuwe anti-kraakwet is vorige maand door de Eerste Kamer geaccepteerd. Daarmee is kraken vanaf 1 oktober een misdrijf.  Al tijdens de behandeling van de wet werd door verschillende betrokken partijen zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), G4, Raad van Kerken en politiekorpsen aangegeven dat het gaat om symboolwetgeving.

Dat de daadwerkelijke uitvoering van de wet problemen geeft is voor de GroenLinksfractie geen verrassing. Voortman:

De wet biedt geen handvatten voor het echte probleem, namelijk de aanpak van leegstand. Er is te weinig geluisterd naar de werkelijke behoefte vanuit gemeenten.

Met schaarse woon- en werkruimte moeten we verstandig omgaan. Niemand heeft belang bij leegstaande panden, behalve soms een speculant. Kraken kan helpen om (speculatieve) leegstand tegen te gaan. Gemeentes kunnen eventuele uitwassen bij het kraken prima aanpakken met de huidige kraakwetgeving. Bovendien is het financieel en fiscaal aanpakken van eigenaren van leegstaande panden effectiever dan repressieve wetgeving.

Voortman rekent op steun voor toekomstige initiatieven van GroenLinks bij het écht bestrijden van leegstand.

Meer informatie

Lokale GroenLinks-initatieven rond het kraakverbod