GroenLinks is tevreden dat de Europese Commissie inziet dat goede en eerlijke Europese regels voor het tijdelijk toelaten van werknemers van buiten de Europese Unie noodzakelijk zijn. Eurocommissaris Cecilia Malmström presenteerde dinsdag haar langverwachte voorstel voor seizoensarbeiders die in Europa komen werken. Steeds meer bedrijfssectoren, zoals de landbouw- en de toerismesector hebben namelijk op bepaalde tijden in het jaar werknemers nodig die ze niet meer binnen Europa kunnen vinden. Om uitbuiting van deze werknemers te voorkomen is het belangrijk dat hun rechten als tijdelijke Europese werknemers nu goed geregeld worden.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft arbeidsmigratie in haar portefeuille:

“Seizoensarbeid is een belangrijk onderdeel van een goed functionerend Europees arbeidsmigratiebeleid. Met dit voorstel zet de Commissie een belangrijke stap in die richting. Doordat deze richtlijn de rechtspositie van seizoenarbeiders versterkt, zullen werkgevers hun werknemers veel moeilijker kunnen uitbuiten. Daarnaast is het ook een goede manier om illegale migratie, zoals de Afrikaanse bootvluchtelingen, tegen te gaan doordat we ze een redelijk alternatief kunnen bieden.”

Vergrijzing

Arbeidsmigratie is een zeer gevoelig onderwerp in de Nederlandse en de Europese politiek. Het is een cruciaal onderwerp voor de toekomst van Europa. De statistieken geven aan dat Europa de komende jaren te maken krijgt met een groot vergrijzingsprobleem; er ontstaat een tekort aan werkende Europeanen. “Er is nu al een groeiende vraag naar seizoensarbeid vanuit bedrijven in de land- en tuinbouw en de toerismesector. Zonder arbeidsmigranten komen deze sectoren onherroepelijk in de problemen”, aldus Sargentini.

Voorstellen van de Commissie

De voorstellen van de Europese Commissie gaan erover hoe een seizoensarbeider van buiten in de EU toegelaten kan worden en welke rechten hij daarbij krijgt. De voorstellen gaan niet over de hoeveelheid van seizoenarbeiders die worden toegelaten. Daarover mag ieder EU-land zelf beslissen.

Volgens de voorstellen zullen seizoensarbeiders een verblijfsvergunning krijgen voor de duur van hun werk. De Europese Commissie stelt duidelijke minimale arbeidsvoorwaarden, waaronder:

  • De werkgevers zorgen voor goede huisvesting
  • De seizoenarbeiders hebben recht op het minimumloon
  • De seizoenarbeider hebben het recht om een klacht in te dienen tegen hun werkgevers
  • Ook opgebouwde pensioenrechten moeten worden uitbetaald

Sinds het verdrag van Lissabon van kracht is, heeft het Europees Parlement zeggenschap over deze onderwerpen. Europarlementariër Judith Sargentini zal de komende maanden de voortgang van dit dossier nauwlettend volgen.