De winning van ‘onconventioneel aardgas’ is wereldwijd in opmars. Dit gas zit diep in de aarde in (k)leisteen- en steenkoollagen. Het is alleen winbaar door onder hoge druk een mengsel van chemicaliën, water en zand te injecteren; een risicovolle operatie. “We moeten ons afvragen of we werkelijk elke druppel fossiele brandstof uit de aardbodem willen persen. Zouden we niet liever investeren in écht duurzame energie die wel een permanente oplossing biedt?”, zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij stelt Kamervragen hierover.

GroenLinks wil van de ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Huizinga van VROM weten hoeveel aanvragen voor proefboringen en winningen in Nederland er op dit moment in behandeling zijn. In Gelderland is enkele maanden geleden al een vergunning verleend voor een proefboring.

In de Verenigde Staten, waar reeds op grotere schaal onconventioneel aardgas gewonnen wordt, neemt de publieke weerstand toe. “De gebruikte chemicaliën vervuilen het grondwater. Boorputten veranderen het gebied in een maanlandschap. Boortorens schieten er als paddenstoelen uit de grond. Ik wil precies weten wat onze regering ervoor overheeft om ook dit soort gas te gaan winnen. Mijn indruk is dat het draagvlak in Nederland hiervoor niet bijster groot is”, aldus Van Tongeren.