Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelt in Het Financieele Dagblad van vandaag dat het onmogelijk is om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen en de uitstoot van CO2 te beperken, zonder de optie kernenergie te onderzoeken. Dit zou in haar ogen nodig zijn vanwege de huidige economische crisis. “De minister wil terug naar de jaren ‘70”, aldus Kamerlid Liesbeth van Tongeren (woordvoerder Milieu). GroenLinks is verbijsterd over deze ouderwetse uitlatingen en wil opheldering van de minister.

Iedereen die deze zomer het weernieuws volgt, ziet dat er een grote toename is van extreme weersituaties zoals voorspeld door klimaatwetenschappers van over de hele wereld. Als we nu niet de ingezette lijn van het klimaat- en energiebeleid vasthouden, zal dit grote gevolgen hebben voor mens en milieu. Liesbeth van Tongeren:

We moeten echt aan de slag met energiebesparing en groene energie. Vuile kolen- én kerncentrales zijn dan helemaal niet nodig. Dat is niet alleen een zege voor het klimaat, het is ook goed voor onze economie en het levert een hoop banen op. Niets doen is geen optie, maar onbetaalbare kerncentrales bouwen ook niet.

Nu hobbelt Nederland nog achteraan in Europa met schone energie, maar als het aan GroenLinks ligt wordt Nederland een groene koploper.

Meer informatie