Zondag was Femke Halsema te gast bij het TV-programma Buitenhof. Daarin zei ze zoveel mogelijk samenwerking te willen tussen oppositiepartijen als er een rechts minderheidskabinet komt. Op die manier moet de oppositie proberen de noodzakelijke hervormingen op bijvoorbeeld de woningmarkt toch voor elkaar te krijgen. Zo pleit ze bijvoorbeeld voor één gezamenlijke tegenbegroting.

Halsema vreest dat VVD, PVV en CDA elkaar vooral vinden in ,,wrok en emotie'' tegenover linkse partijen, maar dat hervormingen niet tot stand zullen komen. Om die reden wil Halsema onder meer de kilometerheffing en de aanpak van aflossingsvrije hypotheken gezamenlijk aanpakken. Ze hoopt daarmee dan de steun van het CDA voor die plannen te winnen.

Halsema denkt dat door de verwachte moeilijke constructie van een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, een nieuwe regering in hoge mate onmachtig zal zijn. Ze wil voorkomen dat kabinet en parlement en de Tweede Kamer onderling vervolgens verzanden in 'welles-nietes'. Daar bewijzen we de bevolking een buitengewoon slechte dienst mee"

Over de formatiegesprekken zei ze:

"Ik heb nog weinig ideeën voor de toekomst van het land gehoord. De huizenmarkt wordt niet aangepakt, de arbeidsmarkt wordt niet aangepakt, wat je overhoudt is een kabinet dat elkaar vindt op rigide bezuinigingen op de publieke sfeer.

Meer informatie:

Uitzending Buitenhof

Meer over de kabinetsformatie