GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stelde woensdag vragen aan de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma over vergaande plannen voor nieuwe mediawetten in zijn land. Zuma sprak zich vandaag voor het eerst uit over deze wetten, maar hij slaagde er niet in om de zorgen van GroenLinks weg te nemen.

Corruptieschandalen

In Zuid-Afrika wordt momenteel gesproken over gevangenisstraffen tot vijfentwintig jaar voor journalisten die geheime informatie publiceren. Dit lijkt vooral ingegeven te zijn door de vele corruptieschandalen die de pers in Zuid-Afrika aan het licht heeft gebracht. Het officiële argument van de overheid is echter dat ze de privacy van burgers en staatsgeheimen willen beschermen.

Berlusconi-lijn

"Weliswaar benadrukte Zuma dat hij gelooft in zelfregulering van de media, maar hij lijkt toch een Berlusconi-lijn te volgen als het om persvrijheid gaat," aldus Sargentini.

Zuma stelde in zijn antwoord dat het nog om een gedachte gaat en nog niet over concrete wetgeving. Sargentini: “Maar de gedachte alleen al staat me tegen. Zuma stelt dat alles in het land wordt gereguleerd en vraagt zich af waarom dat niet met de media het geval is. In mijn optiek is dat nu juist een voorwaarde van vrije media: géén regulering.”

Sargentini ziet overeenkomsten met het beleid van Italië: "Net als Berlusconi in Italië lijkt Zuma in Zuid-Afrika met deze wetten de vrije pers te willen inperken. Door dit soort straffen aan te kondigen zonder dat duidelijk is wie bepaalt wat nu precies geheim is - en waarom - wordt de journalistiek ernstig aangetast in vrije nieuwsgaring."

Eind oktober zal een delegatie van het Zuid-Afrikaanse parlement het Europees Parlement bezoeken. Sargentini is vice-voorzitter van de interparlementaire delegatie en zal dit onderwerp dan wederom op de agenda zetten.