Deze week is de vrijwel definitieve tekst van ACTA bekend geworden. De nieuwste versie van het internationale verdrag tegen namaak en piraterij neemt de zorgen van GroenLinks niet weg. Het vergroot de druk op internetproviders om het internetverkeer van hun klanten te gaan filteren, vreest GroenLinks-Europarlementarier Judith Sargentini.

“De Amerikaanse regering, die de meest strenge aanpak van auteursrechtinbreuken op het internet voorstond, heeft duidelijk veren moeten laten”, stelt Sargentini vast. “Van het afsluiten van internetters wegens filesharing, à la de Franse three-strikes-and-you’re out-wet, is geen sprake meer.”

Inspanningsverplichting

Toch stelt de voorgestelde tekst Sargentini niet gerust. ACTA bevat nog steeds een inspanningsverplichting voor de deelnemende landen om samenwerking ‘binnen de zakengemeenschap’ tegen auteursrechtinbreuken te bevorderen. Als dit verdrag wordt goedgekeurd, kunnen zowel de Amerikaanse regering als de entertainmentindustrie dus van Europa verlangen dat internetproviders gaan meewerken aan het tegengaan van filesharing.

“Het filteren van al het internetverkeer om auteursrechtelijk beschermde bestanden te onderscheppen - ook wanneer die louter tussen privé-personen en zonder winstoogmerk worden uitgewisseld - komt zo weer een stapje dichterbij”, reageert Sargentini. “Het controversiële Gallo-rapport dat het Europees Parlement vorige maand aannam wees helaas al in deze richting. De privacy van internetters staat eens te meer op de tocht.”

Strafrechtelijke sancties

Ook de ACTA-bepalingen over strafrechtelijke sancties tegen auteursrechtinbreuken baren Sargentini zorgen. “Ze zijn een steun in de rug voor de pleitbezorgers van een Europese wet die de strafbaarstelling van inbreuken op intellectuele eigendomsrechten harmoniseert.” Een eerder wetsvoorstel van de Europese Commissie, uit 2006, heeft het niet gehaald. De  Europese Commissie zal zich door ACTA aangemoedigd voelen om opnieuw met een voorstel te komen. Filesharing dreigt dan verder te worden gecriminaliseerd.

Ondoorzichtig oerwoud

Sargentini vindt dat het internethoofdstuk van ACTA geschrapt moet worden. Dat is in lijn met het standpunt dat het Europarlement in maart van dit jaar heeft ingenomen. Sargentini: “Een extra verdrag over internet en auteursrecht, bovenop de verdragen die al binnen de World Intellectual Property Organization zijn gesloten, draagt bij aan een ondoorzichtig oerwoud van internationale afspraken.”

Herbezinning op auteursrecht

ACTA bemoeilijkt bovendien de noodzakelijke herbezinning op de toekomst van het auteursrecht in het digitale tijdperk. “Het internet wordt nog teveel als een bedreiging gezien, terwijl het tal van kansen biedt voor de verspreiding van cultuur en kennis, voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor makers. Als we die kansen willen benutten is verdergaande repressie onwenselijk”, aldus Sargentini.