Onder voorzitterschap van Judith Sargentini van GroenLinks gaat een groep Europarlementariërs zich actief inzetten voor een democratisch Eritrea. De groep zal internationaal aandacht vragen voor de onderdrukking van het Eritrese volk door het regime van president Isaias Afewerki. Ook willen de Europarlementariërs de onderste steen boven hebben over de Europese ontwikkelingshulp die aan Eritrea is toegezegd.

Sargentini: "Eritrea is het Noord-Korea van Afrika. Het land is een grote openluchtgevangenis. Burgers worden onder het mom van oneindig durende dienstplicht ingezet als dwangarbeiders.” Eritrese vluchtelingen in Europa worden door de ambassades gedwongen twee procent van hun inkomen af te staan aan het land op straffe van repercussies op achtergebleven familieleden. Eritrea lapt alle internationale verdragen aan zijn laars. “We willen daarom precies weten waar het Europese ontwikkelingsgeld terecht komt”, stelt Sargentini.

Volgende week ontvangt de groep Europarlementariërs Esayas Isaak, de broer van journalist en politieke gevangene Dawit Isaak. Isaac zit al negen jaar zonder enige vorm van proces gevangen in Eritrea. Hoe het met zijn gezondheid staat is onbekend. Isaak was genomineerd voor de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor personen of internationale organisaties die zich hebben onderscheiden in de strijd voor de mensenrechten.

Zie ook het eerdere nieuwsbericht: Uitzetting Eritrese vluchtelingen naar Libië baart ernstige zorgen