GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini riep maandag, op de Europese Dag tegen Mensenhandel, de Europese Commissie op om daad bij het woord te voegen en ervoor te zorgen dat de slachtoffers van mensenhandel betere bescherming krijgen. Slachtoffers van mensenhandel kunnen maar zelden veilig terug naar hun land, maar uit cijfers blijkt dat er jaarlijks van de duizenden bekende slachtoffers maar twintig een verblijfsvergunning krijgen. Oorzaak is ontoereikende Europese regelgeving.

Huidige regelgeving schiet tekort

Sargentini: "Als woordvoerder namens de Groenen in het Europees Parlement op dit dossier maak ik me van meet af aan hard voor de versterking van de  rechten van slachtoffers, omdat ik vind dat de huidige regelgeving hierin zwaar tekort schiet. Ik ben dan ook ontzettend blij dat Eurocommissaris Cecilia Malmström van Justitie dit nu ook inziet en aangeeft dat we als Europa hier wat aan moeten doen."

Het Europees Parlement onderhandelt nu met de Europese ministers over een nieuwe richtlijn voor de bestrijding van mensenhandel, maar daaronder vallen niet de voorwaarden voor het toekennen van een tijdelijke verblijfsvergunning aan de slachtoffers van mensenhandel.

Geen garantie op bescherming

“Die voorwaarden worden genoemd in een richtlijn uit 2004”, legt Sargentini uit. “De richtlijn stelt terecht dat een slachtoffer moet meewerken met de autoriteiten om de daders achter de tralies te komen, maar geeft geen garantie op bescherming daarna. Maar als het openbaar ministerie besluit om de daders niet te vervolgen, kunnen de slachtoffers zomaar met lege handen achterblijven.”

Niet tevreden

De Europese Commissie is ook niet tevreden over de toepassing van deze richtlijn. Ze heeft aangekondigd om alle gevallen te onderzoeken waarin er problemen zijn. De Europese Commissie overweegt nu om de richtlijn te herzien, waarbij bescherming niet langer afhangt van de mate van medewerking met de autoriteiten, maar van de kwetsbaarheid van de slachtoffers van mensenhandel.

Sargentini is blij dat de Europese Commissie nu een onderzoek gaat instellen, maar ziet het liefst dan nu al wordt besloten om de richtlijn te gaan herzien: “Ik heb de ineffectieve werking van deze richtlijn al vaker aangekaart. Want naast de bijna belachelijke regeling voor het toekennen van een verblijfsvergunning zijn er nog meer punten die moeten worden verbeterd. Het is duidelijk dat mensenhandel effectief bestreden moet worden, maar we moeten daarbij niet vergeten de slachtoffers van mensenhandel veel beter te beschermen.”