Afgelopen zondag heeft de Griekse regering de hulp ingeroepen van de Europese Unie om haar buitengrenzen te bewaken. Speciale interventieteams van Frontex, de Europese organisatie voor grenscontrole zullen de Grieken helpen met het bewaken van de grenzen van Griekenland met landen die niet bij de Europese Unie horen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat deze interventieteams de mensenrechten respecteren en dat het recht op asiel van vluchtelingen wordt gewaarborgd.

Doorvoerland

Griekenland heeft te kampen met de grootste toestroom van vluchtelingen en immigranten van alle landen in de Europese Unie en fungeert in feite als een doorvoerland. “Het is dus ook niet verwonderlijk dat de Grieken nu om hulp hebben gevraagd”, constateert Sargentini. “Maar de omstandigheden voor vluchtelingen in Griekenland zijn erbarmelijk. De inzet van deze speciale teams mag geen excuus bieden om een beleid te voeren waarbij de rechten van vluchtelingen nog meer met de voeten getreden worden. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de inzet van deze speciale teams gepaard gaat met het waarborgen van mensenrechten en dat bijvoorbeeld vluchtelingen niet het recht op asiel wordt ontnomen.”

Gecoördineerd vanuit Frontex zullen deze grenscontrole-eenheden hun werk uitvoeren onder leiding en verantwoordelijkheid van de Griekse autoriteiten. De snelle interventieteams van Frontex zijn in 2007 opgericht en worden nu voor het eerst ook daadwerkelijk ingezet. Binnen vijf dagen zullen de teams aan de slag gaan in Griekenland.

Solidariteit

Volgens eurocommissaris Cecilia Malmström van Binnenlandse Zaken is de inzet van deze teams een teken van solidariteit. Sargentini: “Europa moet en kan zich echter meer inzetten om ervoor te zorgen dat lidstaten niet alleen onderling meer solidariteit tonen, maar ook ten opzichte van mensen die huis en haard ontvlucht zijn wegens oorlog. Dat is een verantwoordelijkheid die wij als Europa hebben en die we niet op anderen mogen afschuiven.”

Mandaat

Het Europees Parlement moet binnenkort opnieuw besluiten over het mandaat van Frontex. Een eerste debat hierover staat voor aanstaande dinsdag op de agenda. Sargentini zal ervoor zorgen dat de Griekse problemen hoog op de agenda komen te staan en dat er aandacht blijft voor een strikte naleving van mensenrechten en internationale verplichtingen.