De Europese Commissie presenteerde woensdag vrijwel gelijktijdig twee beleidsrapporten, een over over handel, de ander over ontwikkelingssamenwerking. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini constateert dat dit niet betekent dat beide beleidsterreinen ook op elkaar afgestemd zijn: “De Europese Commissie laat opnieuw een kans lopen om tot een samenhangend handelsbeleid te komen dat bijvoorbeeld de arme landen in Afrika helpt in plaats van schaadt.”

Eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht stelt de groei in Europa voorop, wil markten openbreken en wil Europese ambassades intensiever gebruiken voor handelspolitiek. Sargentini: "Hoe valt dat te rijmen met eerlijke prijzen voor eerlijke handel, het recht en de noodzaak van ontwikkelingslanden om hun markten te beschermen tegen dumping van Europese overschotten en de rol van Europese delegaties als partner in ontwikkeling?"

In de plannen voor voor ontwikkelingssamenwerking keert eurocommissaris Andris Piebalgs van Ontwikkelingssamenwerking terug naar de opvatting dat economische groei armoede zal uitroeien. Sargentini: “Keer op keer is aangetoond dat economische groei zonder aandacht voor de ontwikkeling van de allerarmsten leidt tot een vergroting van de kloof tussen arm en rijk. Succesvol Europees ontwikkelingsbeleid moet economische groei en internationale handel in dienst stellen van de ontwikkeling van de allerarmsten in ontwikkelingslanden. Zeker nu door de economische crisis de ontwikkelingshulp onder druk komt te staan, is het noodzakelijk dat Europa een samenhangend beleid voert.”