Als er niet snel iets gebeurt, verlaten mogelijk vijf- tot tienduizend zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden de zorgsector. GroenLinks wil dat minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten - Hyllner snel maatregelen nemen om te voorkomen dat deze mensen definitief voor de zorg verloren raken.

De komende jaren hebben we iedereen in de zorg hard nodig, anders dreigt in 2025 een tekort van 470.000 medewerkers in de zorg. Het verontrust GroenLinks daarom dat op dit moment ongeveer vijf- tot tienduizend zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden niet aan de slag kunnen en nadenken over stoppen met het werk in de zorg. De landelijke coöperatie voor Zelfstandig Zorgprofessionals stuurde daarover donderdag een brandbrief naar minister Schippers.

Zelfstandigen hebben veel last van verschillende regels in de zorg, de manier waarop de zorg bekostigd wordt en van maatregelen als bijvoorbeeld de PGB-stop die eerder dit jaar werd doorgevoerd. “Het kabinet moet meer oog hebben voor de positie van werknemers in de zorg, zeker ook van zelfstandigen”, aldus Kamerlid Linda Voortman, woordvoerder Zorg van GroenLinks. “Als er echt tienduizend zelfstandigen de zorg uitstromen, wordt het moeilijk voor het kabinet om zijn ambities om 10.000 extra verpleegkundigen aan de slag te krijgen, nog te halen. Ik verwacht dus meer inzet van dit kabinet om de positie van zelfstandigen in de zorg te verbeteren.”

Vragen van het Kamerlid Voortman aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van VWS over zzp’ers in de zorg die niet aan de slag komen:

  1. Bent u bekend met de berichtgeving over de vijf- tot tienduizend zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg die als gevolg van financiële en juridische barrières aan de zijlijn staan?[1]
  2. Kunt u aangeven hoeveel zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg werkzaam zijn, in welke sectoren binnen zorg zij werken en uit welke financieringsstromen zij bekostigd worden?
  3. Wat is uw mening over de inzet van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden en de waarde van deze zzp’ers voor de zorg in Nederland?
  4. Bent u met mij van mening dat voorkomen moet worden dat zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden de zorg verlaten? Welke problemen voorziet u wanneer inderdaad vijf- tot tienduizend zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden de zorg verlaten?
  5. Wat is uw reactie op de constatering dat door de PGB-stop veel zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden in de problemen zijn gekomen?
  6. Op welke wijze besteedt u aandacht aan de positie van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden bij wijzigingen van beleid, zoals de in de zomer van 2010 doorgevoerde PGB-stop?
  7. Op welke manier komen de investeringen die ertoe moeten leiden dat er meer mensen in de zorg aan de slag kunnen ten goede aan zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden?
  8. Welke maatregelen kunt u verder nemen en bent u bereid te nemen om de positie van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden te verbeteren?
  9. In hoeverre geven de financieringsstromen van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ ruimte voor de inzet van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden? Welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat de inzet van zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden ook uit deze financieringsstromen ruimte gegeven kan worden?
  10. Welke stappen zijn reeds genomen na de toezegging van minister Klink in het Algemeen Overleg van 15 april 2010 om het Besluit zorgaanspraken AWBZ zo te wijzigen dat zorgkantoren ook rechtstreeks zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden kunnen contracteren?

 

[1]http://www.skipr.nl/actueel/id6161-duizenden-zzpers-in-de-zorg-staan-aa…

http://www.dezorgprofessional.nl/nieuws/?berichtid=4