GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini bezoekt vrijdag en zaterdag met een delegatie van het Europees Parlement Griekenland om daar zelf poolshoogte te nemen van de omstandigheden waarin asielzoekers worden opgevangen. Griekenland heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers die illegaal de Europese buitengrens oversteken. Het gevolg is dat de asielzoekers in erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen.

Met eigen ogen zien

Sargentini: “Na alle berichtgeving, onderzoeken en beelden willen we als Europees Parlement met eigen ogen zien hoe de situatie in Griekenland is. Ik vrees dat het erger is dan wat we tot nu toe in de media hebben gezien.” Naast het officiële parlementsbezoek zal Sargentini op eigen gelegenheid met verschillende hulporganisaties en asielzoekers spreken.

Verantwoordelijkheid ontlopen

“De situatie in Griekenland is mensonterend en onhoudbaar. Dat toont aan dat het Europese asiel- en migratiebeleid zo snel mogelijk op de schop moet”, stelt Sargentini. Ze concludeert dat de onhoudbare Griekse situatie deels te wijten is aan de lakse Griekse regering, maar voor een nog groter gedeelte aan de noordelijke Europese lidstaten die bewust hun verantwoordelijkheid ontlopen tegenover de zuidelijke lidstaten die de toestroom van illegale migranten niet aankunnen.

Europese ministers

Donderdag en vrijdag komen in Brussel de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken bij elkaar, onder andere om over het Europees asielbeleid te praten. Sargentini roept de minister op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om concrete actie te ondernemen in de richting van een  menswaardig en solidair asiel- en immigratiebeleid.

Sargentini: “Ondanks de inzet van de Belgische voorzitter, is er de afgelopen maanden amper vooruitgang geboekt.” Sargentini verwacht dat er de komende vergadering ook geen resultaat te verwachten valt zolang de noordelijke EU-lidstaten, waaronder Nederland, niet mee willen werken. “Het Europees Parlement ziet in dat hervormingen nodig zijn, maar zonder medewerking van de EU-lidstaten kunnen we niks veranderen aan de situatie in Griekenland”, aldus Sargentini.