GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden dat het Europees Parlement dinsdag instemde met een richtlijn die regelt dat toegelaten asielzoekers (met een zogenaamde asielstatus) dezelfde rechten krijgen als burgers met een permanente verblijfsvergunning. Sargentini vindt het niet meer dan normaal dat mensen met niet-EU-burgers die in Europa mogen blijven ook dezelfde rechten toegekend krijgen.

Sargentini: "Met deze richtlijn maken we een einde aan de onzekerheid voor mensen die naar de Europese Unie zijn gevlucht en die een geldige verblijfstitel hebben en hier al jarenlang wonen. Hiermee bieden we deze mensen een kans om in veiligheid en zekerheid hun leven weer op te bouwen. Dit is heel belangrijk, omdat we hiermee zeggen dat deze mensen ook bij Europa horen."

De lidstaten van de Europese Unie hebben twee jaar de tijd om de nieuwe richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. Iemand die een asielstatus heeft zal na vijf jaar gebruik kunnen maken van de rechten die worden toegekend op grond van deze richtlijn.

Meer informatie

  • Bekijk de plenaire bijdrage van Sargentini in het Europees Parlement op dit onderwerp.