GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt de nieuwe Europese regels die mensenhandel strenger aanpakt, maar mist op veel punten de bescherming van slachtoffers. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een nieuwe richtlijn die onder andere hogere straffen voor mensenhandelaars eist.

Sargentini: “Hoezeer ik ook deze richtlijn ook verwelkom, ik vind het jammer dat de bescherming van slachtoffers van mensenhandel tekortschiet. Zo ontbreekt het recht op een advocaat en rept de richtlijn met geen woord over het bieden van bestaanszekerheid aan de slachtoffers over hun situatie.”

Gebruikers strafbaar stellen

Een belangrijk discussiepunt was het strafbaar stellen van de gebruikers van diensten van verhandelde personen. De christendemocraten en de sociaaldemocraten waren voor, maar de Europese ministers stemde tegen.

Sargentini: “Ik ben blij dat er in de richtlijn geen directe verplichting voor de lidstaten staat om gebruikers van diensten strafbaar te stellen. Het lost namelijk niks op, sterker nog, de kans dat bijvoorbeeld een verhandelde vrouw hierdoor in de illegale prostitutie terechtkomt wordt alleen maar groter. Daarnaast zou de absurde situatie ontstaan dat je strafbaar bent wanneer je bij een afhaalrestaurant eten koopt en zou moeten vermoeden dat bijvoorbeeld de kok of afwasser slachtoffer is geweest van mensenhandel.”