De Europese Unie moet meer politietrainers inzetten in Afghanistan, stelt het Europees Parlement donderdag na stemming. De landen van de Europese Unie moeten hun eerder aangegane verplichtingen nakomen en ze moeten de Europese politietrainingsmissie EUPOL versterken. GroenLinks is het daar mee eens. “De internationale gemeenschap mag zijn handen niet van Afghanistan aftrekken”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Wetteloosheid en armoede

Het donderdag ingenomen standpunt over Afghanistan is zeer kritisch over het gebrek aan veiligheid en het ontbreken van wederopbouw, negen jaar na de verdrijving van het Talibanregime. Wetteloosheid en armoede hebben  geleid tot een opleving van de Taliban in een groot deel van het land. “Militaire oplossingen zullen geen uitkomst bieden”, stelt het Europarlement letterlijk. Er zal moeten worden onderhandeld met de Taliban en andere strijdende partijen, om te werken aan een regering van nationale eenheid.

Niet links laten liggen

“Ondertussen kan Europa Afghanistan niet zomaar links laten liggen”, stelt Sargentini. “Het land heeft onze steun nodig bij de opbouw van een rechtsstaat. Ik ben blij dat het Europees Parlement kiest voor versterking van de politietrainingsmissie EUPOL. Er moeten niet alleen meer Afghaanse agenten worden opgeleid, de opleiding moet ook worden verbeterd.”

Achterstandspositie van vrouwen

Het Europarlement besteedt veel aandacht aan de mensenrechten van vrouwen in Afghanistan. In het licht van de schrijnende achterstandspositie waarin veel Afghaanse vrouwen verkeren vindt Sargentini het erg goed dat EUPOL ook vrouwelijke politieagenten gaat opleiden.