GroenLinks vraagt tijdens het spoeddebat over de brand in Moerdijk om een snel onderzoek van de veiligheidseisen bij chemische bedrijven. Uit een rapport van de VROM-inspectie van september vorig jaar blijkt dat bij 58% van de bedrijven de borging van de brandveiligheid onvoldoende is. GroenLinks wil een quick scan of de situatie sinds het laatste rapport van de VROM-inspectie verbeterd is.

De brand in Moerdijk is voor GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aanleiding de regering te vragen snel een overzicht te maken van de kwaliteit van de rampenplannen en van de brandveiligheid van deze chemische bedrijven.

“Nederland is een klein land. Bedrijven zitten bovenop en door elkaar. Branden kunnen daardoor snel om zich heen grijpen en dit vraagt om goede veiligheidseisen en handhaving. GroenLinks maakt zich zorgen dat uit het rapport van de VROM-inspectie blijkt dat het niet goed gesteld is met de brandveiligheid. Het kan niet zo zijn dat bedrijfswinsten geboekt worden ten koste van de volksgezondheid.”

Deze regering heeft in hun regeerakkoord gezegd dat ze Nederland veiliger wil maken. Aangezien uit rapporten van de VROM-inspectie blijkt dat 58% van de gevaarlijke bedrijven niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen, ligt hier een belangrijke taak.

Behoud van kennis staat voorop, zodat niet later opnieuw het wiel uitgevonden moet gaan worden. Daarom wil GroenLinks dat het wetsvoorstel van het kabinet om de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen op te heffen van tafel gaat. Zolang de brandveiligheid onvoldoende is geregeld moet de kennis over deze gevaarlijke stoffen gehandhaafd blijven.

“Wat hebben we nu geleerd sinds de Bijlmerramp en de ramp bij Enschede? Als je ooit op de overheid moet kunnen vertrouwen, dan is dat met je gezondheid en met je veiligheid. Je moet kunnen vertrouwen dat de lucht die je inademt goed is of dat je eten veilig is, Daarom wil GroenLinks dat de handhaving door dit Law en Order-kabinet voortvarend wordt aangepakt", aldus Van Tongeren.