Het Europees Parlement maakte donderdag duidelijk dat de Europese Unie niet zomaar mag samenwerken met Libië. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini moet de Europese Unie na de omwenteling in Tunesië nu echt inzien dat Europese samenwerking met repressieve regimes alleen maar meer vrijheid en democratie als doel mag hebben. Het Europarlement eist strenge voorwaarden over mensenrechten en democratisering als basis voor het te sluiten EU-Libië kaderovereenkomst.

Geen steun voor dictatoriaal regime

Sargenti vindt dat als de dictator van Libië, Khadaffi, wil meedoen met de internationale gemeenschap en als hij wil samenwerken met Europa, dat hij niet kan doorgaan met het onderdrukken van zijn bevolking en met het spelen met de levens van vluchtelingen. “Dat moet de Europese Unie consequent eisen. Ik wil dan ook dat de te sluiten kaderovereenkomst niet mag uitdraaien op steun aan zijn dictatoriale regime.” Europa  mag een overeenkomst met Libië niet gebruiken om de rol van Ghaddafi als politieagent tegen vluchtelingen en islamitisch extremisme te versterken. Sargentini: “Europees beleid mag nooit dictaturen in het zadel houden, ze steunen of hun positie versterken.”

Europese geloofwaardigheid

Volgens Sargentini ondermijnt de Europese Unie haar eigen geloofwaardigheid als ze niet opkomt voor vrijheid en democratie: “De Europese Unie was muisstil toen er een democratische omwenteling plaatsvond in Tunesië. Dat is onacceptabel.” Wanneer de 'Jasmijnrevolutie' overslaat naar de andere Arabische landen dan moet de Europese Unie onmiddellijk duidelijk maken dat het pal achter de bevolking staat en niet de onderdrukker, vindt Sargentini.

Asielzoekers

De Europese Unie kiest voor een kaderovereenkomst met Libië omdat het afspraken wil maken over het buiten de deur houden van asielzoekers. Veel asielzoekers komen via Libië naar Europa. “Dit voorbeeld toont nogmaals aan dat het Europese asielbeleid dringend aan een revisie toe is”, concludeert Sargentini.