Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft minster Verhagen (Economische Zaken) en minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) gevraagd om de oproep tot een exportverbod op cacao van de nieuw gekozen president Ouattara van Ivoorkust actief te ondersteunen. Het exportverbod moet een maand duren en ervoor zorgen dat de laatste geldstroom naar zittend president Gbagbo opdroogt.

Ouattara wordt internationaal erkend als de nieuwe president van Ivoorkust maar is nog steeds niet in functie. Dit omdat de verliezer van de verkiezingen, zittend president Laurent Gbagbo, ondanks diplomatieke druk weigert te vertrekken. Gbagbo kan niet meer bij de staatskas maar lijkt zijn regime vooral te betalen via de export van cacao, het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust. Ouattara roept nu op om de export van cacao vanuit Ivoorkust te verbieden, zodat Gbagbo zijn aanhangers niet meer kan betalen en hij zijn steun verliest.

Van Tongeren vraagt het Nederlandse kabinet deze oproep niet alleen met woorden, maar ook met daden kracht bij te zetten. Een zeer groot deel van de cacao export uit Ivoorkust gaat naar de Amsterdamse haven. Onze hoofdstad is namelijk de grootste cacao overslaghaven ter wereld.

GroenLinks heeft de twee ministers gevraagd om maatregelen te nemen, zodat het regime van Gbagbo niet gefinancierd wordt door het exporteren van cacao naar Amsterdam. Van Tongeren; ‘Hier kan het kabinet laten zien dat zij ook echt wil bijdragen aan meer democratie en vrijheid van meningsuiting’. ‘In het coalitieakkoord staat: ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is belangrijk’, dan zou ik zeggen; begin hier!’

 

Vragen van de leden van Tongeren (GroenLinks) Arjan El Fassed aan de minister van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over een Ivoriaanse exportban op cacao.

  1. Bent u bekend met het bericht  ‘Ouattara roept op tot exportverbod cacao’
  2. Hoe staat u tegenover het voorstel van de democratisch gekozen president van Ivoorkust om de export van cacao vanuit Ivoorkust aan banden te leggen? Zeker wanneer blijkt dat het met de export verdiende geld gebruikt wordt door het bewind van de heer Gbagbo?
  3. Bent u voornemens om de oproep van de heer Ouattara te ondersteunen om zo de (illegale) geldstromen van de heer Gbagbo te blokkeren?
  4. Zo ja, hoe denkt u te kunnen bijdragen? Hoe ziet u hierbij de rol van Nederland – en in het bijzonder de Amsterdamse haven – als ’s werelds belangrijkste overslaghaven van Cacao?
  5. Zou u deze vragen op korte termijn kunnen beantwoorden gezien de urgentie van de oproep van de heer Ouattara?