Tweede Kamerlid Mariko Peters daagt staatssecretaris Zijlstra tijdens het overleg over de cultuurbegroting 2012 uit te komen met een Cultureel Ondernemersplan. Peters: “De staatssecretaris wil dat kunstenaars en culturele instellingen meer hun eigen broek ophouden. Maar tegelijkertijd neemt hij allerlei maatregelen die dat belemmeren. Ik zal de staatssecretaris vragen het cultureel ondernemersklimaat in kaart te brengen en mogelijke drempels te slechten.”
Kunstenaars en culturele instellingen zijn geen gewone ondernemers. Niet de behoefte van de klant staat centraal, maar de eigen noodzaak en normen om kunst te maken. Een kunstenaar creëert eerst en gaat dan op zoek naar een markt.
Zijn doel, taak en rol is het niet om in een bestaande behoefte te voorzien, maar om een nieuwe te creëren. Dat maakt dat veel regelingen voor startende ondernemers buiten het bereik blijven van ondernemende kunstenaars.
Nu het kabinet cultureel ondernemerschap heilig heeft verklaard, wil Mariko Peters minimaal dat er boter bij de vis wordt geleverd.
“Dan moet de staatssecretaris ook in beeld brengen welke drempels er zijn in wet- en regelgeving voor culturele instellingen en individuele kunstenaars”, aldus Peters.
Er zijn al bouwstenen
GroenLinks heeft al een aantal bouwstenen aangeleverd.
Bij de behandeling van de intrekking Wet Werk en Inkomen Kunstenaars heeft GroenLinks samen met de VVD voorgesteld om de goede elementen van deze regeling te behouden en te combineren met Besluit Bijstand Zelfstandigen.
Ook is vorige week het GroenLinks-voorstel aangenomen voor een onderzoek naar de mogelijkheid het urencriterium voor ZZP-ers te schrappen.
Andere opties
Maar er is nog meer mogelijk.
“De Geefwet is een farce geworden, een doekje voor het bloeden. Zijlstra zou alsnog moeten kijken wat hij nog meer kan doen om het geven aan cultuur te stimuleren”, zegt Peters. Maar er valt ook te denken aan broedplaatsen in leegstaande (Rijks)gebouwen en de mogelijkheid van individuele kunstenaars om zich te mogen verenigen opdat zij een sterke onderhandelingspositie hebben richting omroepen, musea en theaters.”
Cultureel ondernemersplan
GroenLinks vindt dat de overheid met een zogenoemd cultureel ondernemersplan moet komen.
Mariko Peters heeft maandag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de cultuurbegroting 2012 een motie van deze strekking ingediend. GroenLinks vraagt de staatssecretaris van Cultuur het cultureel ondernemersklimaat in kaart te brengen en mogelijke drempels voor kunstenaars en culturele instellingen weg te nemen.
"Zijlstra wil dat kunstenaars en culturele instellingen meer hun eigen broek ophouden. Maar tegelijk neemt hij allerlei maatregelen die dat belemmeren'', aldus Peters.
"De hoop van dit kabinet, en met name de VVD, is: de overheid neemt een stap terug, opdat de samenleving een stapje naar voren zet en de cultuursector ondernemender wordt. Wat mij betreft zet de overheid honderd stappen teveel terug en ook nog in de verkeerde richting."