GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is opgetogen over de uitspraak van het Europees Hof van Justitie waarin het zegt dat internetaanbieder niet verplicht kunnen worden om mee te werken aan het filteren van internetverkeer om downloaden tegen te gaan. Het Hof oordeelt dat een internetfilter de Europese burgerrechten schaadt. Het is onmogelijk om bij een internetfilter te garanderen dat niet toevallig ook legale communicatie wordt geblokkeerd en dat is een forse inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.
“Dit is een belangrijke stap voor het beschermen van de vrijheid en openheid van internet”, constateert Sargentini. “Internet is de belangrijkste spreekbuis geworden voor veel mensen. Het Hof bevestigt dat de burgerrechten disproportioneel zouden worden ingeperkt door een filter.”
Auteursrechtenclubs
De uitspraak van het Europees Hof werd gedaan in de zaak van de Belgische auteursrechtwaakhond Sabam tegen internetaanbieder Scarlet. Het Hof is van mening dat Scarlet niet verplicht kan worden mee te werken aan het filteren van internet om het downloaden van beschermde werken tegen te gaan.
Sargentini: “Het wordt tijd dat dit soort auteursrechtenclubs gebruik gaan maken van de mogelijkheden van internet, in plaats van steeds maar weer te proberen de openheid van internet te beperken. Steeds meer artiesten hebben dat gelukkig door en werken mee aan legale alternatieven als Spotify.”
ACTA
De uitspraak van het Hof is ook een indirecte klap voor het antipiraterijverdrag ACTA dat onder andere de Tweede Kamer nu bespreekt. In het verdrag staat namelijk dat de overheid druk moet uitoefenen op internetaanbieders om filteren mogelijk te maken.
Sargentini: “GroenLinks zegt al een tijdje dat ACTA indruist tegen de burgerrrechten. Dat blijkt ook uit wetenschappelijke onderzoeken. Deze uitspraak doet vermoeden dat het Europees Hof daar net zo over denkt.”
Sargentini maakt zich al enige tijd sterk voor het toetsen van ACTA aan de Europese grondrechten en zou graag zien dat het Europees Hof wordt gevraagd om haar mening over ACTA. “Andere politieke partijen houden zo'n toets nu steeds tegen. Blijkbaar zien ze de bui al hangen. Geen wonder dat ze alles in het werk stellen om het goedkeuringsproces van ACTA zo besloten mogelijk te houden”, aldus Sargentini.
In Nederland heeft de Tweede Kamer de behandeling van ACTA stilgelegd zolang minister Verhagen de onderhandelingsdocumenten niet vrijgegeeft.