De flexibilisering kwaliteitskorting huurtoeslag is niet alleen een slecht wetsvoorstel omdat het huurders treft, maar vooral omdat het wetstechnisch niet klopt. De drift van dit kabinet om kleine bezuinigingen bij elkaar te sprokkelen, gaat zover dat een zorgvuldig opgebouwde wetgevingsstructuur zonder scrupules om zeep wordt geholpen, onder het mom van flexibilisering, zei Eerste Kamerlid Margreet de Boer bij het debat over de flexibilisering kwaliteitskorting huurtoeslag.

Voorzitter,

Dat de fractie van GroenLinks het op vele punten niet met de regering eens is ten aanzien van het woonbeleid, waar het kabinet weigert de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten tillen, mag bekend zijn. Daar wil ik het vandaag echter niet over hebben.

Waar ik het wel over wil hebben is dat de drift van dit kabinet om kleine bezuinigingen bij elkaar te sprokkelen zover gaat dat een zorgvuldig opgebouwde wetgevingsstructuur zonder scrupules om zeep wordt geholpen, onder het mom van flexibilisering.
Het klinkt zo mooi: wanneer we de percentages van de kwaliteitskorting op de huurtoeslag wat gemakkelijker kunnen aanpassen, kunnen we sneller inspelen op de financiële ontwikkelingen. Lees: kunnen we gemakkelijker bezuinigen. Het klinkt mooi, ware het niet dat de percentages die hier genoemd worden in de wet helemaal niet bedoeld zijn als percentages die aangepast kunnen worden. Het gaat ook niet zozeer om percentages, maar om breukdelen die het systeem van de kwaliteitskorting vormgeven. Bij woningen met een huur tot een bepaalde grens (de kwaliteitskortinggrens) geldt geen kwaliteitskorting; voor woningen met een huur tussen de zogenaamde kwailteitskortinggrens en de aftopgrens geldt een kwaliteitskorting van 25%, en krijgt een huurder dus driekwart van de huurtoeslag; voor woningen boven de aftopgrens krijgt men over het algemeen geen huurtoeslag meer; behalve enkele uitgezonderde groepen van wie moeilijker gevergd kan worden dat zijn verhuizen (zoals ouderen en mensen met een aangepaste woning); zij kunnen nog de helft van de huurtoeslag krijgen (een korting van 50%). tot de maximale huur.

Dat is het gebouw; de genoemde percentages of breukdelen zijn niet bedoeld als percentages waaraan gesleuteld kan worden; daarom zijn ze ooit ook in de wet vastgelegd.

Voorzitter, als de minister wil sleutelen aan de huurtoeslag en de kwaliteitskorting moet hij draaien aan de knoppen die hem ook nu reeds ter beschikking staan: de hoogte van de huurtoeslag zelf, en de huurgrenzen (de kwaliteitskortinggrens; de aftopgrenzen en het maximum).

Kan de minister bevestigen dat hij met behulp van zijn huidige bevoegdheden zowel de huurtoeslag zelf als de genoemde huurgrenzen kan aanpassen, en aangeven waarom dat naar zijn oordeel onvoldoende flexibiliteit geeft om in te spelen op de financiële situatie?

Voorzitter, de leden van de GroenLinks fractie zien geen noodzaak om voor een taakstelling van 100 miljoen het zorgvuldig opgebouwde wettelijke systeem aan te tasten. Als die taakstelling gevonden moet worden bij de huurtoeslag, dan zal de minister dat moeten doen binnen de mogelijkheden die hij daar ook nu al voor heeft.

En als er al reden zou zijn om de huidige percentages te veranderen, zou dat een aanpassing van het gebouw moeten betekenen, een renovatie, waarbij de percentages in de wet worden aangepast. Maar daarvoor zou dan wel een meer structurele reden nodig zijn dan het voorzien in een extra knop voor de minister; dan zou beargumenteerd moeten zijn dat de huidige percentages niet langer juist of rechtvaardig zijn. En dat is een argument dat we van deze minister niet hebben gehoord; sterker nog; hij heeft tot op heden niet willen zeggen hoe hij denkt de percentages te willen gaan vaststellen.

Voorzitter, ik hoop dat ook de andere fracties in deze Kamer zien dat er hier iets anders aan de hand is dan het doorvoeren van een simpele bezuiniging: het wettelijke, zorgvuldig gebouwde huis van de huurtoeslag en kwaliteitskorting wordt niet gerenoveerd, maar geheel afgebroken, en vervangen door een tentje dat door de minister naar believen kan worden opgezet en afgebroken.

Als hoeder van de kwaliteit van wetgeving en zorgvuldige procedures zouden we daaraan naar het oordeel van de GroenLinks fractie niet mee moeten werken.