Staatssecretaris Bleker heeft vandaag op verzoek van GroenLinks toegezegd nog eens goed te kijken naar de negatieve gevolgen van het ACTA-verdrag op ontwikkelingslanden. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed wil dat er wordt getoetst in hoeverre ACTA negatieve gevolgen heeft voor ontwikkelingslanden, met name de toegang tot generieke medicijnen. Jaarlijks overlijden 14 miljoen mensen in ontwikkelingslanden aan de gevolgen van ziekten als malaria en HIV/AIDS.
El Fassed: ‘Het getuigt van weinig coherentie dat Nederland voor ontwikkelingslanden prioriteit geeft aan betaalbare generieke medicijnen voor ontwikkelingslanden, terwijl het ACTA verdrag dit juist kan blokkeren’.
Door het ACTA verdrag kunnen organisaties die zich bezig houden met transport en distributie van deze generieke medicijnen worden vervolgd. Op die manier kan ACTA de productie van generieke betaalbare medicijnen en daarmee de toegang tot gezondheidszorg ernstig in gevaar brengen.
De staatssecretaris heeft beloofd de Tweede Kamer hier binnen drie weken over te informeren.
El Fassed: ‘Beleidscoherentie is essentieel voor de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking. Het ACTA verdrag staat niet alleen op gespannen voet met grondrechten maar is ook een obstakel voor toegang tot betaalbare gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Als aidsbestrijding een prioriteit is, zal de regering moeten voorkomen dat dergelijke verdragen dit beleid om zeep helpen’.
Nederland was ooit het eerste EU land dat het mogelijk maakte om goedkopere medicijnen naar ontwikkelingslanden te exporteren.
Een coherentie toets bestaat al met betrekking tot het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat Europese plannen op dit gebied indruisen tegen het beleid van de EU met betrekking tot ontwikkelingslanden.
Zowel de EU als Nederland heeft in verdragen, waaronder het verdrag van Lissabon, vastgelegd dat op alle beleidsterreinen rekening gehouden moet worden met de belangen van ontwikkelingslanden.
Eerder besloot de regering al de motie van Groenlinks uit te voeren door voorlopig het ACTA verdrag niet te ondertekenen, zonder dat onomstotelijk vaststaat dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten.
Momenteel zijn zowel de Raad van State als het Europese Hof van Justitie gevraagd om advies.
De verwachting is dat het Europese Hof van Justitie over 18 maanden met een advies komt.