Bij het uitbaggeren van Nederlandse sloten en rivieren komt CO2 vrij. De regering en het Planbureau voor de Leefomgeving vergeten die uitstoot in hun berekeningen mee te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van EditieNL. GroenLinks vindt dat we onze klimaatmaatregelen moeten baseren op reële CO2-cijfers. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt mondelinge vragen aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu.
Van Tongeren: “Omdat baggeren niet meegeteld wordt is de echte CO2-uitstoot van Nederland hoger dan de uitstoot op papier. In het Kyoto Protocol en de EU hebben we afgesproken onze uitstoot zo goed mogelijk te meten. Om eerlijke en effectieve maatregelen te nemen moet ook de uitstoot van de baggersector gemeten worden.”
Zodra bagger aan de lucht wordt blootgesteld ontstaan er broeikasgassen. Dat kennen we ook van natuurgebieden met veen; als die erg droog worden gebeurt hetzelfde. De CO2 rapportages kennen overigens meer blinde vlekken. Ook de uitstoot van de internationale lucht- en scheepvaart zijn niet opgenomen in de klimaatmonitoring van landen.
Van Tongeren: “Om een ernstige klimaatcrisis te voorkomen moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Dat kan. Bijvoorbeeld door te investeren in energiebesparing en schone energie. Dat is goed voor het milieu, maakt ons als land onafhankelijker en levert banen op. Om precies te weten welke maatregelen nodig zijn, moeten we een reëel beeld van de uitstoot hebben. Ook is het niet eerlijk als van een sector wel gevraagd wordt om minder uit stoten en een andere sector helemaal niet in beeld is. Ik zal de regering daarom oproepen de uitstoot van baggerwerkzaamheden in kaart te brengen en in Brussel te pleiten voor een rapportageplicht voor alle EU-landen.”