GroenLinks wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (V&J) en minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) particuliere recherchebureaus beter gaan controleren. Uit onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat de privacy van werknemers onder druk staat. Vandaag maakte de stichting Fraude Aanpak Detailhandel bekend dat winkeliers in 2011 veel vaker privédetectives inzetten om hun eigen werknemers te controleren. Daarbij schenden ze te vaak hun privacy.

Tweede Kamerleden Tofik Dibi en Jesse Klaver stellen schriftelijke vragen aan de demissionaire ministers.

Dibi: “Ook op je werk heb je recht op bescherming van je privacy. Detectivebureaus kunnen, als ze een keer een vergunning hebben, schijnbaar doen en laten wat ze willen. Dat is onaanvaardbaar, want dit soort bureautjes mogen niets meer dan normale burgers.”


De gevolgen van particulier onderzoek kunnen ingrijpend zijn. Steeds meer werkgevers laten hun werknemers in de gaten houden. Er zijn gevallen bekend waarin telefoongesprekken van medewerkers op het werk zijn afgeluisterd en zelfs bij hun woning wordt gepost. Dat zijn enorme privacyinbreuken die slechts in uiterste gevallen en met rechterlijke goedkeuring zouden mogen worden toegepast.

Particuliere rechercheurs lobbyen bij de overheid om ook officiële databases zoals de gemeentelijke basisadministratie en kentekenregisters te kunnen doorzoeken.

Klaver: “Dat is écht de wereld op zijn kop. De overheid zou juist particuliere rechercheurs beter in de gaten moeten houden.”

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Klaver (beiden GroenLinks) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over werkgevers die particuliere recherchebureaus inschakelen

  1. Kent u het bericht ‘Iedereen mag door het raam kijken’, NRC Next 30 mei 2012. dat particuliere recherchebureaus na de vergunningverlening nauwelijks gecontroleerd worden op de naleving van de geldende regels? Zo ja, klopt dit bericht?
  2. Hoeveel vergunningen zijn er inmiddels afgegeven voor particuliere rechercheurs? Hoe vaak per jaar wordt de naleving van de aan deze vergunning verbonden voorschriften gecontroleerd?
  3. Bent u het met ons eens dat de in dit bericht genoemde gevallen flagrante inbreuken inhouden op de persoonlijke levenssfeer van werknemers? Zo nee, waarom niet?
  4. Vindt u dat de huidige garanties op de naleving van de voor deze branche geldende regels voldoende zijn om dergelijke misstanden te voorkomen?
  5. Wat vindt u ervan dat particuliere rechercheurs toegang willen tot overheidsdatabases zoals de gemeentelijke basisadministratie en het kentekenregister?
  6. Welke maatregelen neemt u zich voor om dit soort misstanden voortaan te voorkomen?