Tweede Kamerlid Mariko Peters is ontevreden met de weeffouten in het advies van de Raad voor Cultuur, dat donderdag in de Tweede Kamer besproken wordt. Peters wil nog voor Prinsjesdag een aanvullend advies van de Raad. De conclusies over de opdracht van het kabinet liegen er niet om. Peters vindt dat de Raad een te rigide en gebrekkige opdracht meekreeg en daarom teveel afbreekt. Peters pleit voor meer maatwerk en meer oog voor de verscheidenheid van het cultuuraanbod.

Peters: “De opdracht die de Raad heeft gekregen is te rigide en gebrekkig. Maatwerk bleek onmogelijk en cruciale publieke functies als vernieuwing en talentontwikkeling vielen buiten de boot.”

De Raad voor Cultuur geeft een luid alarmsignaal af. Zo stelt de Raad dat de cultuurbezuinigingen de kern van het bestel onnodig raken. Dat broedplaatsen van vernieuwing onder zware druk staan. En dat de pluriformiteit van het aanbod in gevaar komt. Dat heeft niet alleen met de enorme omvang van de bezuinigingen te maken, maar ook met de regeling zelf.

Zo is per sector strikt bepaald hoeveel plekken er beschikbaar zijn. En moet er gewerkt worden met normbedragen. In de sector van het Jeugdtheater leidt dat er bijvoorbeeld toe dat de Toneelmakerij 69% er op achter uit gaat, terwijl andere jeugdtheaterinstellingen er bijna ongevraagd op vooruit gaan.

Peters: “Het is bijna een communistische manier van werken. Deze liberale staatssecretaris dwingt de Raad voor Cultuur om planeconomisch subsidie te verlenen. Niet de kwaliteit en vraag bepaalt de omvang van de subsidie, maar de regeling.”

Op Prinsjesdag reageert de staatssecretaris op het advies van de Raad voor Cultuur. Om een goed besluit te kunnen nemen, is er een extra ronde nodig. Een advies dat de Staatssecretaris en de Kamer vertelt hoe de door de raad zelf geconstateerde knelpunten gerepareerd kunnen worden met meer maatwerk en behoud van vernieuwing en talentontwikkeling.