Het afgelopen jaar maakte Jolande Sap een groene tour langs Nederlandse provincies, waarin ze op zoek ging naar verhalen van groene ondernemers. Overal waar ze kwam zag ze mensen die, dikwijls meer ondanks dan dankzij het beleid van de overheid, enthousiast bezig waren met het schoner en zuiniger maken van hun productieprocessen. Waar liepen zij zoal tegen aan?

 

Bart Lubbers van Fastned bouwt 200 snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg. “Volgens de wet zijn opladers en zonnepanelen vrijgesteld van een bouwvergunning. Echter, als ik die twee combineer, moet ik 200 bouwvergunningen bij 200 verschillende gemeenten aanvragen.”

Hessel Jongebreur van Ephicas werkt aan innovaties om vrachtauto’s zuiniger te maken door ze een soort achtervleugels te geven en panelen aan de onderkant, worden ze aerodynamischer en tot tien procent zuiniger. "Maar de EU stelt een maximum aan de lengte van een vrachtauto. Op zich logisch, maar kan er voor onze vinding geen uitzondering worden gemaakt?”

Rien Otto van Dutch Spirit ontwerpt en produceert mode gemaakt met zorg voor mens, dier en milieu. “Onze kleding is voor een groot gedeelte gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Samen met onze partners nemen wij productverantwoordelijkheid. Daarom is het voor ons van groot belang dat we binnen de keten productie- én prijsafspraken maken. Daar heeft de Mededingingsautoriteit op basis van EU-regels problemen mee. Het verbaast me dat deze regels nog steeds niet aangepast worden aan de nieuwe realiteit van de circulaire economie”.

 

Gerrit Marsman van biologische boerderij De Eerste uit de Noordoostpolder: "Wij verkopen in onze Ekoboerderijwinkel onze eigen biologische producten. Dit assortiment is op vraag van onze klanten aangevuld, tot biologische katoenen luiers aan toe. Bij een bezoek van een ambtenaar van de gemeente werd me gezegd dat dit absoluut niet kon. Ik heb hem uitgelegd dat wij staan voor een maximale verkrijgbaarheid van biologische producten, dus ook ekoluiers naast de slakropjes."

 

“Zonder de wet te overtreden had ik niets kunnen realiseren van wat ik hier doe”, zegt Bob Crebas, die een duurzaam recreatiegebied ontwikkelde in een vergeten stuk Noord Oostpolder.

Lees ook: