GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi stelt vervolgvragen over de Nederlandse aanpak van kindersekstoerisme. "Eind juni vroeg ik om opheldering nadat bekend is geworden dat een mogelijke kindersekstoerist zowel in Ghana als in Nederland onbestraft blijft. Naar nu blijkt worden gevallen van kindersekstoerisme niet afzonderlijk strafbaar gesteld of geregistreerd. Dat gaat ten koste van de effectiviteit van de bestrijding van kindersekstoerisme", zo stelt Tofik Dibi.

GroenLinks wil dat dit soort ernstige delicten opgespoord en vervolgd worden. Dibi: "Het gaat hier om kinderen in deplorabele omstandigheden die seksueel uitgebuit worden. Zonder uitzondering zeer kwetsbare slachtoffers dus. Daarbij past een maximaal effectieve Nederlandse aanpak. Registratie draagt ertoe bij dat we zicht krijgen op de aard en de omvang van het aantal gevallen van kindersekstoerisme waarmee de aanpak ervan versterkt kan worden."

Schriftelijke vragen

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, in vervolg op eerder gestelde vragen over de aanpak van kindersekstoerisme

  1. Herinnert u zich uw beantwoording van mijn eerder gestelde schriftelijke vragen over de aanpak van kindersekstoerisme Brief 8 augustus 2012, 2012Z13184?
  2. Bent u het met mij eens dat het beslist onwenselijk is dat gevallen van kindersekstoerisme niet afzonderlijk worden geregistreerd? Dreigt daar immers niet het grote gevaar dat de effectiviteit van de Nederlandse aanpak afneemt door een gebrekkig inzicht in de aard en de omvang van kindersekstoerisme? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om zo snel mogelijk te voorzien in een afzonderlijke registratie?
  3. Moet niet nagedacht worden of er goede argumenten bestaan voor een afzonderlijke strafbaarstelling van kindersekstoerisme? Zo nee, waarom niet?