In de wekelijkse GroenLinks Nieuwsbrief vind je een selectie van GroenLinks-nieuws, o.a. uit de Eerste Kamer. De Eerste-Kamerleden houden je graag uitgebreider op de hoogte van hun activiteiten, binnen en buiten de senaat.
Binnen de senaat: bijdragen aan debatten, stemverhoudingen en actuele zaken; buiten de senaat: publicaties, voordrachten, en werkbezoeken.
Tot slot bevat de nieuwsbrief een aanbod van publicaties die je bij aanvraag gratis worden toegestuurd.

Abonneren

Je kunt je op de nieuwsbrief van de Eerste Kamerfractie abonneren door een mail te sturen naar groenlinks@eerstekamer.nl. Vermeld: 'aanmelding Nieuwsbrief'.

Het meest recente nummer: 

NUMMER

64

#

mei 2013

#

11

e jaargang


Inhoud:

  1. Inleiding
  2. Denk met ons mee
  3. Buiten het Binnenhof
  4. Wat deden wij zoal
  5. Gratis thuisbezorgd: uit de papierbak


1. Inleiding

Het heeft even geduurd sinds onze laatste nieuwsbrief verscheen. Dat had een technische reden, want er gebeurde intussen genoeg in de Eerste Kamer. Lees in deze nieuwsbrief over de huurverhoging, Europese beschouwingen en nog veel meer. Voor het zomerreces nog een week of zeven werk aan de Eerste-Kamerwinkel!  

2. Denk met ons mee

  • Op 18 juni wordt gedebatteerd over de visienota van Plasterk, 'Bestuur in samenhang. De bestuurlijke organisatie in Nederland'. Woordvoerder Tof Thissen staat open voor uw suggesties, adviezen, meedenksels: tofjonk@planet.nl

3. Buiten het Binnenhof

  • Op 13 mei werd de elfde Ab Harrewijnprijs uitgereikt, genoemd naar het GroenLinks-Tweede Kamerlid Ab Harrewijn die op deze dag in 2002 overleed. De prijs gaat elk jaar naar een initiatief dat zich inzet om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nieuwe kracht te geven. Dit jaar is dat het Jongeren AdviesPunt in Leeuwarden in de persoon van de 18-jarige Lisa Paassen. De jury met onder meer Ruard Ganzevoort werd dit jaar voor het eerst voorgezeten door Ineke Van Gent die daarbij Paul Rosenmöller heeft opgevolgd. Marijke Vos hield de traditionele lezing bij de uitreiking. Ze ging vooral in op de gevolgen van de overgang van verantwoordelijkheid voor zorg naar de gemeenten. Daarbij stelde ze de vraag hoe dat zo kan worden uitgewerkt dat kwetsbare mensen niet tussen de wal en het schip vallen of te afhankelijk worden gemaakt. De tekst van deze lezing is binnenkort te vinden op www.abharrewijnprijs.nl
  • In de nacht van 9 op 10 mei heeft Margreet de Boer met 'team GroenLinks' meegelopen in de Nacht van Vluchteling. De deelnemers aan deze tocht liepen midden in de nacht 40 km van Rotterdam naar den Haag om aandacht te vragen voor de positie van vluchtelingen, en om geld op te halen voor de ontmijning van Zuid Soedan. Team GroenLinks, bestaande uit 19 GroenLinksers vanuit heel Nederland, heeft ruim €10.000 bij elkaar gewandeld. Verslag van dit evenement: http://www.nachtvandevluchteling.nl/nieuws?nId=645#CI645
  • Op 18 april hield Tineke Strik een lezing in Wageningen over het thema integratie in een internationale kennisstad. Hoe kunnen burgers van Wageningen, vluchtelingen, kennismigranten en andere migranten de samenleving gezamenlijk versterken? Helpt het landelijke integratiebeleid daarbij, of kunnen gemeenten juist beter een heel eigen benadering kiezen?
  • Het wordt makkelijker om van geslacht te veranderen in officiële documenten, maar waarom gaat de overheid niet een stap verder? Weg met de geslachtsregistratie, schrijft een groep progressieve denkers, waaronder senator Margreet de Boer, in een artikel in de Volkskrant van 5 april. 

4. Wat deden wij zoal

  • De invoering van koopzondagen is voortaan een lokale kwestie. Dat idee verdedigen Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66) in de Eerste Kamer. Gemeentebesturen moeten in staat gesteld worden om met het oog op de plaatselijke omstandigheden maatwerk te leveren. Daarmee wordt definitief gebroken met de gedachte dat van bovenaf bepaald kan worden of, en zo ja onder welke omstandigheden gemeentebesturen de winkeliers toestaat op zondagen te openen. Marijke Vos onderbouwde haar visie tijdens het debat over de winkeltijdenwet: zij vindt het een aansprekend voorstel; heel veel mensen combineren met ‘het nieuwe werken’ hun werk- en privéleven op een geheel eigen wijze. Zondagsopenstelling van winkels kan daarbij goede diensten bewijzen, mits een goede belangenafweging, dus ook die van winkelpersoneel en kleine winkeliers, heeft plaatsgevonden. GroenLinks is ervan overtuigd dat besluitvorming op lokaal niveau hiervoor de beste garanties biedt.
  • Het wetsvoorstel lesbisch ouderschap is op dit moment in behandeling bij de Eerste Kamer. Met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk dat de vrouwelijke partner van de moeder van een kind van rechtswege of door middel van een eenvoudige erkenning meemoeder wordt. Zoals we in januari al op de website meldden, is GroenLinks voorstander van de wet. Andere fracties in de Eerste Kamer hebben echter nog de nodige vraagtekens bij de wet, en de consequenties ervan op ons stelsel van familierecht. Na een schriftelijke uitwisseling met de regering, volgt op 18 juni a.s een expertmeeting, waarin de eerste Kamer een aantal deskundigen zal horen. Daarna wordt de behandeling van het wetsvoorstel voortgezet. De voortgang van de behandeling is te volgen op de website van de eerste kamer.
  • Minister Bussemaker wil een groot experiment de ruimte geven waarbij universiteiten en hogescholen ook na het eerste jaar studenten kunnen verwijderen die te weinig studiepunten halen. Dat kan nu al aan het eind van het eerste jaar en is bedoeld om studenten te stimuleren zo snel mogelijk te switchen naar de voor hen beste studie. De minister wil dit dus uitbreiden. Ruard Ganzevoort heeft daarover kritische vragen gesteld. Hij vreest dat instellingen dit ten onrechte zullen gebruiken om studenten af te voeren, zonder dat daarmee de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat. Het zou juist om dat laatste moeten gaan en daar draagt de uitbreiding van het bindend studieadvies niet aan bij.
  • Marijke Vos heeft in haar bijdrage tijdens de behandeling van de begroting voor Economische Zaken op de uitblijvende vergroening en verduurzaming van het Nederlandse energiebeleid gehekeld. Zij heeft minister Kamp kritisch bevraagd over het energiebeleid. GroenLinks heeft twijfels bij de wijze waarop het kabinet het doel van 16 procent duurzame energie in 2020 wil realiseren: teveel grootschalige inzet biomassa bij kolencentrales, en teweinig steun aan windmolens op zee. Veel subsidie naar de grote energieleveranciers, weinig ruimte voor kleinschalige innovaties. Op vragen over het energielabel van woningen en kantoren, cruciaal voor energiebesparing, heeft minister Kamp toegezegd dat hij zich hier hard voor maakt. Kamp kwam GroenLinks niet tegemoet in haar zorg over toename van de inzet van kolen voor electriciteitsproductie, omdat de prijs laag is. Daardoor worden schonere centrales op gas eerder uitgeschakeld. Kamp wil dit aan de markt overlaten. Een noodzakelijke omslag van fossiele naar groene energie lijkt verder weg dan ooit.
  • Bij de Europese Beschouwingen concentreerde Tineke Strik zich op de twee belangrijkste uitgangspunten voor Europese samenwerking: het versterken van de democratie en het handhaven van de mensenrechten. Een nieuw Europees Verdrag moet de huidige democratische tekortkomingen aanpakken door de positie van het Europese Parlement te versterken. Daarnaast bepleitte Tineke dat asielzoekersrechten uit het Vluchtelingenverdrag beter nageleefd moeten worden.
  • Op 26 maart werd gedebatteerd over het wetsvoorstel herziening ten nadele. Een wet die het mogelijk maakt om vrijgesproken verdachten opnieuw te vervolgen. Hoe begrijpelijk die behoefte ook is, het staat op gespannen voet met rechtsstatelijke uitgangspunten in het strafproces. Het toepassingsbereik van het wetsvoorstel is enorm ruim; het gaat niet alleen om moord en doodslag, maar ook om de gevallen waarin verdachten zijn vrijgesproken voor hulp bij zelfdoding. Vrijspraak wordt voor dit soort delicten een voorwaardelijke vrijspraak en daar heeft GroenLinks (bij monde van Tineke Strik) grote moeite mee. Het opnieuw vervolgen van vrijgesproken verdachten was met een amendement in de Tweede Kamer fors verruimd naar alle misdrijven die de dood tot gevolg hebben, ook als er geen opzet was te doden. Omdat een aantal VVD-ers dit veel te ver ging, zegde de minister toe dat het OM alleen om herziening vraagt als de dood wel was beoogd. Maar hij weigerde de wet zelf in te perken. Een meerderheid nam hiermee genoegen, en ging akkoord met een wet die herziening in veel meer gevallen mogelijk maakt. Eerste Kamer, waakhond van de rechtsstaat? In de Eerste Kamer is de wet op 9 april uiteindelijk met nipte meerderheid (36-35) aangenomen.
  • De Eerste Kamerfractie van GroenLinks heeft tegen het voorstel huurverhoging gestemd. Margreet de Boer lichtte in haar bijdrage toe dat GroenLinks niet tegen een inkomensafhankelijke huurverhoging als zodanig is: sociale huurwoningen moeten vooral ter beschikking staan van degenen met de laagste inkomens. Margreet de Boer vreest echter dat dit wetsvoorstel in combinatie met de verhuurderheffing een averechts effect zal hebben: vanwege de huurverhoging van minimaal 4% zullen de betaalbare woningen voor met name gezinnen met een minimum inkomen sterk onder druk komen te staan. 

5. Gratis thuisbezorgd: uit de papierbak

Wie het eerst mailt, het eerst maalt (1 exemplaar per persoon):

  1. "Het Koninklijk Huis " - Jaaroverzicht 2012
  2. "In de oude fout" - Over het meten van recidive en het vaststellen van het succes van strafrechtelijke interventies
  3. "Om de ziel van Europa" - lezing van Gabriël van den Brink
  4. "Onze Wereld" - Universiteit Leiden in 2012
  5. "Nationale veiligheid en crisisbeheersing" - uitg. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
  6. "De toekomst achter ons" - Verduistering of de paradox van de vermenselijking
  7. "Stelsel voor gezond en veilig werken" - uitg. SER
  8. Jaarverslag 2012 van De Nederlandsche Bank
  9. Jaarversloag 2012 van de Commissie Meijers, Permanente Commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht
  10. Jaarverslag 2012 van de Commissie voor de milieueffectrapportage