Het klimaatbeleid in Nederland is onvoldoende effectief. Dit moet verbeterd worden door serieus werk te maken van energiebesparing. Daarvoor is het nodig dat de vervuiler gaat betalen en er een einde komt aan de vrijblijvendheid. Dat concludeert GroenLinks vandaag bij de presentatie van het onderzoek dat CE Delft en IVM in opdracht van de Tweede Kamer uitvoerden.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Uit het onderzoek blijkt dat in de industrie nog heel veel milieuwinst is te halen. Energiebesparing is een makkelijke en goedkope manier om de klimaatschade van onze economie te beperken. Maar er zijn nauwelijks prikkels om dat te stimuleren. Sterker nog, op dit moment gaat er elk jaar bijna 6 miljard aan staatssteun naar fossiele energie. Een subsidie op energieverspilling.”

GroenLinks zal milieuminister Schultz in het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu confronteren met de conclusies van het onderzoek. De vrijblijvende aanpak en slappe convenanten werken niet. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten voor vervuling vooral door burgers betaald moeten worden. Maar het kabinet Rutte wil juist de staatssteun voor energie-intensieve bedrijven nog verder te verhogen.

Van Tongeren: “PvdA en VVD willen de energiebelasting voor grote vervuilers nog verder verlagen. Het mag dan wel bijna Sinterklaas zijn, maar dit is een onverantwoord cadeau. Dit kabinet herhaalt op ieder moment dat iedereen de pijn van de crisis zal voelen, maar terwijl burgers en overheden moeten inleveren wordt van de grote vervuilende bedrijven niets gevraagd.”

De Tweede Kamer liet het onderzoek doen om beter inzicht te krijgen in de kosten en effecten van klimaatmaatregelen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren was lid van de commissie die het onderzoek begeleidde.