Het Europees Parlement verhoogt de druk op eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om de netneutraliteit te beschermen. Het Europarlement nam dinsdag maar liefst twee resoluties aan waarin het duidelijker dan ooit aandringt op een wet die de netneutraliteit in de hele Europese Unie garandeert. Kroes moet in actie komen, vindt Europarlementariër Judith Sargentini.
“Het blokkeren of afknijpen van internetdiensten zoals Skype en Whatsapp is in Europa schering en inslag. Vooral mobiele telecomproviders maken zich hier schuldig aan. Het ene na het andere rapport wijst dat uit”, stelt Sargentini. “Het Europarlement maakt nu duidelijk dat zijn geduld op is. Kroes moet eindelijk met een wetsvoorstel komen dat de netneutraliteit waarborgt.”
Europese markt voor digitale diensten
In een resolutie over de Europese markt voor digitale diensten wijst het Europarlement erop dat netdiscriminatie leidt tot concurrentieverstoring, tot obstakels voor innovatie en tot inbreuken op de vrijheid van meningsuiting en de privacy. Dankzij een amendement van de Groenen bevat de resolutie de oproep aan Kroes om “wetgeving voor te stellen die de netneutraliteit waarborgt”.
Een tweede resolutie, over een wereldwijde strategie voor digitale vrijheid, vraagt om passende regelgeving voor netneutraliteit. Op initiatief van de Groenen bevat deze resolutie ook een definitie van netneutraliteit. Deze houdt in dat internetaanbiederes de doorgifte niet mogen “blokkeren, aan discriminatie onderwerpen, belemmeren of reduceren, ook niet door middel van prijsstelling”.
Netneutraliteit pas op Europees niveau veilig
Sargentini wijst erop dat de netneutraliteit in Nederland, die door de Tweede Kamer is vastgelegd in de Telecomwet, pas veilig is wanneer de hele Europese Unie onomwonden voor netneutraliteit kiest. Zolang dat niet het geval is kan de netneutraliteit ondergraven worden door voorstellen zoals die voor een internettolweg. De Europese telecomproviders wilden zo'n tolweg via de sluiproute van de Internationale Telecommunicatie Unie afdwingen, maar gelukkig nam de Europese overheid hier tijdig afstand van.