De plannen van het kabinet om de kosten van de klimaatverandering uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking te betalen gaan ten koste van de allerarmsten. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik in reactie op het rapport dat de Algemene Rekenkamer presenteert over ontwikkelingssamenwerking. GroenLinks, gesteund door bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer, had gevraagd om dit onderzoek.

Bram van Ojik: “Dit kabinet dwingt de allerarmsten in de wereld, die dagelijks te maken hebben met de gevolgen van door het westen veroorzaakte klimaatverandering, mee te betalen aan de bestrijding en aanpassing hiervan. Een boer in Afrika, die zijn oogsten de afgelopen jaren heeft zien mislukken door droogte of overstroming, maar geen auto of Ipad bezit en bijna geen elektriciteit verbruikt, ontvangt straks veel minder hulp om hem uit de armoede te helpen. Dit kan in 2020 oplopen tot een derde van het ontwikkelingsbudget. Dat is een sigaar uit eigen doos.”

De Algemene Rekenkamer heeft inzichtelijk proberen te maken wat de effecten zijn van de financiering van klimaatbeleid uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Hieruit blijkt dat er nog veel onduidelijk is over hoe in de toekomst het klimaatbeleid kan worden gefinancierd. Zowel binnenlandse als internationale afspraken kunnen de financiering nog beïnvloeden.

Van Ojik: “De Rekenkamer laat zien dat de kosten voor de klimaatfinanciering zeer snel oplopen. Er is nog geen begin van een idee hoe deze toenemende last structureel kan worden gaan bekostigd uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking, dat bovendien te maken krijgt met enorme bezuinigingen.”

De Rekenkamer zal later nog rapporteren over de effecten van alle bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voor de allerarmsten in de wereld, zoals eveneens verzocht door GroenLinks en bijna de gehele oppositie. Hier heeft de Rekenkamer meer tijd voor nodig.