De Participatiewet van staatssecretaris Klijnsma is een voortzetting van het beleid van VVD-staatssecretaris De Krom. Dit stelt GroenLinks in reactie op de contourenbrief die Klijnsma vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief geeft mensen onvoldoende zekerheid en er worden niet meer mensen door aan het werk geholpen. De participatiewet is daarmee de wet werken naar vermogen 2.0.
Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Ik had door de eerste debatten die we met staatssecretaris Klijnsma voerden het idee dat haar Participatiewet veel beter zou zijn dan de Wet Werken Naar Vermogen van haar voorganger. Maar niks is minder waar. Het is nagenoeg dezelfde wet, terwijl de PvdA eerder met GroenLinks hiertegen actie gevoerd heeft. De wet heet Participatiewet, maar hoe meer mensen echt gaan participeren blijkt noch uit de tekst, noch uit de cijfermatige onderbouwing. "
Nagenoeg alle overhevelingen naar gemeenten gaan gepaard met forse kortingen op het gemeentelijk budget, waardoor het onzeker is of zij de sociale werkplaatsen in stand kunnen houden. Staatssecretaris Klijnsma beloofde eerder duidelijkheid, maar de enige zekerheid die mensen nu krijgen is dat zij zekerheden verliezen.
Voor GroenLinks staat de eigen regie van mensen centraal. Het is dus mooi dat het kabinet de mogelijkheid voor een integraal pgb voor zorg, onderwijs, wonen en werk, het speerpunt van GroenLinks, wil bezien. Maar concreet wordt dat nog niet. Bovendien geeft het kabinet ook aan dat gemeenten veel zelf mogen bepalen.
Voortman: "Het kabinet doet alsof gemeenten veel zelf mogen bepalen, maar met flinke kortingen is het maar de vraag of je als gemeente veel vrijheid hebt. Zij krijgen straks de moeilijke taak met veel minder geld mensen de ondersteuning te bieden die echt bij ze past."