Vandaag hebben initiatiefnemers David Rietveld en Arno Bonte het eindrapport van het meldpunt vuurwerkoverlast gepresenteerd. Burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jozias van Aartsen (Den Haag) namen het eerste exemplaar in ontvangst.

Vijftien lokale GroenLinks-fracties openden eind vorig jaar een meldpunt voor vuurwerkoverlast. In een paar weken tijd kwamen er in totaal ruim 82.000 meldingen binnen van mensen die last hadden van vuurwerk. We maakten een analyse van de klachten en stelden een rapport op.

Meer slachtoffers, meer schade, meer overlast

Het rapport bevat een analyse van alle meldingen die in de periode van 21 december 2012 tot 4 januari 2013 binnenkwamen. De meeste meldingen gaan over harde knallen en vuurwerkbommen (41 procent). Ruim een derde van de klachten gaat over te vroeg afgestoken vuurwerk en 11 procent over vuurwerkstress bij huisdieren.

Veel mensen ervaren een toename van de vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken. Het aantal slachtoffers, de schade en de overlast neemt ook elk jaar toe. Daarom pleiten we voor een modernisering van de vuurwerktraditie.

Wat stellen we voor?

In het rapport staan vier concrete aanbevelingen om de vuurwerkoverlast in de toekomst te beperken:

  • het inperken van de verkoopperiode;
  • het inperken van de afsteektijd;
  • meer bevoegdheden voor gemeenten om vuurwerkoverlast tegen te gaan;
  • een stevigere aanpak van de handel in illegaal vuurwerk.

Download het volledige rapport.