GroenLinks maakt zich zorgen over de controles in medische kinderdagverblijven. Vandaag blijkt uit een artikel in Trouw dat deze slecht geregeld zijn en nauwelijks plaatsvinden. Een continue screening van medewerkers is bovendien niet verplicht. GroenLinks vindt dat medische kinderdagverblijven aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidseisen moeten voldoen als reguliere kinderdagverblijven.

Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Dat juist de medische kinderdagverblijven niet aan de veiligheidseisen hoeven te voldoen is belachelijk. Alle ouders willen de zekerheid dat wanneer ze hun kinderen toevertrouwen aan een kinderdagverblijf dat het daar in veilige handen is, helemaal als je kind extra zorg nodig heeft.”

Naar aanleiding van het artikel in Trouw heeft Voortman schriftelijke vragen ingediend bij minister Schippers (VWS) en minister Asscher (Sociale Zaken).

Voortman: “Ik wil dat het kabinet niet langer talmt: er moet zo snel mogelijk een wetswijziging komen. Daar hebben deze kinderen en hun ouders meer aan dan aan een tijdrekkend onderzoek."

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over veiligheidscontroles bij medische kinderdagverblijven (28 maart 2013).
1. Bent u op de hoogte van het bericht dat de veiligheidscontroles bij medische kinderdagverblijven niet goed geregeld zijn?

2. Deelt u de mening dat de veiligheid van alle kinderen, en vooral van de meest kwetsbare, gewaarborgd moet zijn in medische kinderdagverblijven?

3. Voor reguliere kinderdagverblijven zijn de kwaliteitseisen de laatste jaren aangescherpt, zoals de screening van werknemers en het vier-ogen principe; kunt u aangeven waarom deze eisen niet verplicht zijn voor medische kinderdagverblijven?

4. Deelt u de mening dat voor medische kinderdagverblijven ten minste dezelfde kwaliteitseisen en veiligheidscontroles moeten gelden als voor de reguliere kinderopvang?

5. In medisch kinderdagverblijven vinden ook medische handelingen plaats; gelden er ook aanvullende kwaliteitseisen voor medisch kinderdagverblijven? 

6. Kunt u aangeven wie toezicht houdt op medische kinderdagverblijven en wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van veiligheids- en kwaliteitscontroles bij deze kinderdagverblijven?

7. Kunt u aangeven hoeveel veiligheids- en kwaliteitscontroles jaarlijks worden uitgevoerd bij medische kinderdagverblijven?

8. Welke maatregelen kunt en wilt u nemen om ervoor te zorgen dat de veiligheid en de kwaliteit van medische kinderdagverblijven gewaarborgd zijn?

9. Op dit moment vallen medische kinderdagverblijven niet onder de Wet Kinderopvang; bent u voornemens om de Wet Kinderopvang van toepassing te laten zijn op medische kinderdagverblijven?